Nepovoljne vremenske prilike srezale proizvodnju grožđa u EU

U Hrvatskoj urod manji za petinu

Agrovijesti
Grožđe Fotografija: Pixabay
Hrvatska bi ove godine uz Italiju trebala zabilježiti najveći pad proizvodnje vinorodnih sorti grožđa među zemljama Europske unije, pokazuju procjene Europske komisije, dok bi na razini Unije ona trebala pasti na rekordno nisku razinu zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

"Nepovoljni vremenski uvjeti u 2017. godini, uključujući jaku tuču i mraz u proljeće, kao i sušu u ljetnim mjesecima, nanijeli su znatnu štetu vinogradima diljem Europe. Kao rezultat toga, većina vinorodnih regija u Europi očekuje vrlo slabu berbu u 2017. godini", stoji u izvješću Europske komisije (EK), objavljenom u srijedu.

Prema tim bi procjenama Hrvatska u sezoni 2017/2018. trebala proizvesti 608 tisuća hektolitara svježeg grožđanog soka koji se koristi za proizvodnju vina, što bi bilo 21 posto manje nego u sezoni 2016/2017., te 41 posto manje u odnosu na petogodišnji prosjek.

Isti postotni pad proizvodnje trebao bi zabilježiti najveći proizvođač Italija, na procijenjenih 40 milijuna hektolitara mošta. U Francuskoj bi se proizvodnja trebala smanjiti za 18 posto, na 37,2 milijuna hektolitara, a Španjolska trebao bi bilježiti 15-postotni pad, na 36,8 milijuna hektolitara.

Kako se navodi u izvješću, pojedine regije očekuju još i snažniji pad od prosjeka matičnih zemalja. Tako španjolska pokrajina Castilla-la-Mancha, koja je sa 434 tisuće hektara najveća europska regija po površinama pod vinovom lozom, očekuje 19 posto slabiji urod nego lani, dok bi na Siciliji pad trebao iznositi 35 posto.

Neke pak zemlje očekuju bolji urod nego lani. Tako Portugal očekuje 10 posto veću proizvodnju mošta nego prošle godine, u Austriji bi ona trebala porasti 23 posto a u Rumunjskoj čak 61 posto.

Na razini EU u sezoni 2017/2018. trebalo bi biti proizvedeno oko 145 milijuna hektolitara prešanog grožđanog soka, što bi bilo 14 posto manje u odnosu na lanjsku rekordno nisku razinu proizvodnje.

Iz Komisije napominju da prve prognoze naknadno mogu biti promijenjene kada situacija s urodom bude jasnija. Države članice moraju Komisiji dostaviti zaključne podatke o berbi do sredine ožujka iduće godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje