Vodno gospodarstvo

U Komiži održana konferencija o upravljanju vodom na europskim otocima

Agrovijesti
More Fotografija: Morana Begač
Ovog će se vikenda na stručnim radionicama u Komiži razvijati različiti modeli štednje vode čime se potrošnju vode na otocima želi smanjiti pomoću inovativnih tehnoloških rješenja, ali i promjenama neracionalnih navika.

Europarlamentarac  Tonino Picula, potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke, otvorio je u petak Komiži konferenciju u sklopu projekta izrade modela upravljanja vodom „Water Saving Challenge“ (WaSaC) na europskim otocima, izvijestio je ured zastupnika.

„Kroz 'Water Saving Challenge' projekt transformirat ćemo osam parcijalnih rješenja za probleme s vodom u sveobuhvatan model upravljanja vodnim resursima, koji će postati predložak kako za otočne tako i za zajednice na kopnu koje oskudijevaju resursom. Ovo je projekt koji u praksi ostvaruje ono što već dugo u politici zagovaram – otoci ne ostaju po strani nego preuzimaju inicijativu u rješavanju problema oslanjajući se na vlastita specifična znanja i vještine kako bi pomogli i sebi i kopnu“, naglasio je Picula, navodi se u priopćenju.

Međunarodni projekt koji obuhvaća Hrvatsku, Grčku, Francusku i Irsku, Picula je pokrenuo u suradnji s Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma. Projekt obuhvaća 8 europskih otoka: Vis i Lastovo, Houat, Sein, Itaku, Tilos, Cape Clear i Inis Oir koji imaju svoje probleme, ali i rješenja i odlučili su se fokusirati upravo na rješenja.

Otok Vis, ujedno i domaćin ove projektne konferencije, zastupnik Picula je uključio u ovaj projekt jer ima tehnološki najrazvijeniji sustav nadzora vodnih resursa. 

Christian Pleijel, potpredsjednik Europske federacije malih otoka (ESIN-a), ujedno i švedski partner u projektu “Water Saving Challenge” poručio je da će modelima uštedjeti oko 25 posto svježe pitke vode. 

“Ako to uspijemo, uštedjeli bismo 180 milijuna litara vode godišnje! Kada bismo na to “nagovorili” samo 100 otoka, uštedjeli bismo 18 milijardi litara vode. Ukoliko to proširimo na sve europske otoke – količina vode koju ćemo uštedjeti je nezamisliva!”

Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže, napomenula je da je u proteklih šest godina viški vodovod i odvodnja uspješno proveo investiciju veću od 30 milijuna kuna, potpuno uredio vodoopskrbni sustav i uredio sustav daljinskog upravljanja. „To se i pokazalo ove sušne godine kada nismo imali padalina, a otok Vis je imao pitke vode cijelo razdoblje i nije bilo redukcija upravo zbog dobrog upravljanja sustavom.“

Tajana Huzak, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, naglasila je da je u tijeku izrada novog Zakona o otocima koji će ugraditi u sebe dijelove važne Rezolucije o posebnoj situaciji otoka koju je Europski parlament donio u veljači, 2016. godine. 

„Otočnost je predugo bila prepreka koju bi trebalo- ublažiti ili sasvim eliminirati. Zato ova konferencija počiva na sasvim novom pitanju: kako otoci mogu pomoći kopnu? Stavljanje otoka u srž rješenja umjesto u srž problema jest ono što ovaj naš skup čini posebnim te ga ističe u moru sličnih. Otočnost može biti i prednost, a otočani nas imaju mnogočemu za naučiti. Zato projekt WaSaC cilja staviti otoke na poziciju na kojoj im je mjesto – poziciju predvodnika/leadera“, poručio je zastupnik Picula.

Ovog će se vikenda na stručnim radionicama u Komiži razvijati različiti modeli štednje vode čime se potrošnju vode na otocima želi smanjiti pomoću inovativnih tehnoloških rješenja, ali i promjenama neracionalnih navika.

Istovremeno, na Kreti je u petak pokrenut Europski otočki energetski forum – čisti izvori energije za europske otoke. Cilj je ovog Foruma ubrzati prijelaz na čiste izvore energije na otocima kojim će se osigurati sigurnost opskrbe i povoljna cijena energenata te potaknuti otvaranje novih radnih mjesta na otocima. Forum su otvorili grčki premijer Alexis Tsipras i europski povjerenik za energetiku i klimu Miguel Arias Cañete. Pokretanje ovog Foruma bilo je predviđeno Akcijskim planom koji je Picula predložio lani u kolovozu zajedno s kolegama Santom i Giuffridom i za koji je nakon pozitivne evaluacije Europske komisije, odobreno 2 milijuna eura iz europskog proračuna, navodi se u priopćenju.  

„Žao mi je što zbog preklapanja s događanjem na Visu nisam mogao prisustovati pokretanju Europskog otočkog energetskog foruma na Kreti, ali sam sretan što se istovremeno pokrenulo više vrijednih inicijativa i projekata. To je najbolji dokaz da se višegodišnji rad isplati i da su otoci konačno u fokusu europskih institucija“, zaključio je Picula te ujedno najavio da će o svemu izvjestiti europsku povjerenicu za regionalni razvoj, Corinu Cretu, s kojom se na temu europskih otoka sastaje sljedećeg utorka u Bruxellesu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje