ZAJEDNIČKI PLASMAN

U Križu se formira kratki opskrbni lanac

Agrovijesti
Fotografija:
Ideja je okupiti proizvođače koji žele svoje proizvode zajednički plasirati na lokalnom tržištu bez posrednika i usto zadržati dosadašnje prodajne kanale i načine poslovanja

Općina Križ i Odbor za poljoprivredu Općine Križ pozvali su sve zainteresirane na uvodnu radionicu s ciljem formiranja kratkog opskrbnog lanca (KOL).

Riječ je o organiziranom udruženju poljoprivrednih proizvođača koje će obuhvatiti najkvalitetnije proizvode s područja te općine, a ideja je okupiti proizvođače koji žele svoje proizvode zajednički plasirati na lokalnom tržištu bez posrednika. U središtu pozornosti je sam proizvođač, zajedno s najboljim proizvodima koje predstavlja.

Proces proizvodnje, prerade i plasmana proizvoda je na visokom stupnju transparentnosti i sljedivosti, što znači da je ključno i lokalno porijeklo sirovine iz koje je proizveden krajnji proizvod. Radi se o interesnom udruženju proizvođača s ciljem zajedničkog nastupa i promocije na lokalnom tržištu, čija će suradnja biti definirana prema usuglašenoj pravnoj formi.

Uvodna radionica

Uvodnu radionicu za buduće potencijalne i zainteresirane članove i predstavnike institucija u trajanju od ukupno tri sata, koja će se održati 11.02.2020. godine s početkom u 18 sati u kino sali Doma kulture Josip Badalić u Križu, vodit će stručnjakinja za kratke opskrbne lance, certificirana trenerica za rad s udruženjima poljoprivrednih proizvođača i predsjednica udruge “Najbolje ‘z Međimurja” koja je uspostavljena kao prvi organizirani kratki opskrbni lanac u Hrvatskoj, Valentina Hažić.

Ključno u ovoj inicijativi je što se radi o dobrovoljnom interesnom udruženju proizvođača u kojem oni mogu zadržati sve svoje dosadašnje prodajne kanale i načine poslovanja, a ulazak u KOL je besplatan. Svaki proizvođač može izdvojiti proizvode iz svoje proizvodnje s kojima želi ući u KOL, ali to nužno moraju biti najbolji proizvodi s kojima raspolaže.

Nakon radionice, poljoprivredni proizvođači će biti u mogućnosti iskazati svoj interes za uključivanjem te biti upoznati s razinama kontrole za ulazak u KOL.

Nastavak projekta predviđa i prijavu projekta na Mjeru 16 Natječaja iz Programa ruralnog razvoja RH, kroz koji će biti moguće financirati tekuće troškove suradnje osnovanog KOL-a.

Za prijave kontaktirajte Općinu Križ.