INOVACIJE

U Londonu postavljene zelene klupe koje upijaju smog

Agrovijesti
London Fotografija: Thinkstock
Proizvođač želi uvesti tehnologiju iz CityTree klupa u zgrade kako bi se u velikim gradovima redovito regulirala kvaliteta i temperatura zraka

Zagađenost velikih europskih gradova sve nas zabrinjava, a globalno zatopljenje i velik broj vozila sve više utječu na kvalitetu življenja, zbog čega je London postavio 'zelene' klupe koje služe i kao filteri jer upijaju zagađenje iz zraka, pišu britanski mediji. 

Kvaliteta zraka u glavnome gradu Velike Britanije iznimno je loša, a zagađenost u posljednje vrijeme prelazi granice koje je postavio EU. 

Nastojeći što uspješnije riješiti problem londonski gradski oci odlučili su postaviti CityTree klupe ispred trgovina s organskom hranom i popularnih kafića u ulici Glass house koja se nalazi u blizini Piccadillyja. 

S obzirom na to da je spojena na internet, zelena klupa prikazuje podatke o kvaliteti zraka, temperaturi, kvaliteti vode i vlažnosti tla. Funkcionira uz pomoć mahovine i drugih biljaka koje uklanjaju ugljični dioksid, prašinu i plinove iz zraka. 

Sadrži solarne ploče koje je opskrbljuju energijom, a napravljena je od čvrstih materijala da bi bila otporna na moguće udarce vandala. 

Zelena klupa proizvedena je u njemačkoj tvrtki Green City Solutions. Iako površinom nije velika, po informacijama proizvođača djeluje poput 275 pravih stabala te godišnje može filtrirati do 265 tona ugljičnog dioksida i ostalih čestica.

Osim u Londonu, klupe su ranije postavljene u Hong Kongu, Amsterdamu, Parizu i u Oslu. 

Proizvođač želi uvesti tehnologiju iz CityTree klupa u zgrade kako bi se u velikim gradovima redovito regulirala kvaliteta i temperatura zraka. Gradslo pco velikih gradova nadaju se da će uz pomoć nove tehnologije uspjeti ublažiti nepovoljan utjecaj zagađenja zraka na zdravlje stanovnika. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje