Kvaliteta proizvoda

U Mađarskoj testiranje metodologije za utvrđivanje razlika u kvaliteti hrane u EU

Agrovijesti
Laboratorij Fotografija: Pixabay
Sumnje da kompanije namjerno i trajno članicama sa istoka EU isporučuju hranu slabije kvalitete nisu potpuno dokazane ali je to pitanje na koje treba dati odgovor.

Istraživači EU ovaj će tjedan obići trgovačke lance u Mađarskoj i testirati novu metodologiju pomoću koje se treba utvrditi da li postoje razlike u kvaliteti između istih prehrambenih proizvoda ovisno od toga da li se prodaju u bogatijim ili siromašnijim članicama.

Testiranje metodologije u sklopu je odgovora Europske komisije na pitanje "dualnog kvaliteta hrane" koje su pokrenuli lideri nekoliko zemalja centralne i istočne Europe.

"Potrošači u nekim dijelovima Europe smatraju kako neka svojstva hrane koja se nudi na njihovom tržištu nisu ista kao kod proizvoda istog brenda u drugim članicama EU", rekao je prvi čovjek službe za prevare, otkrivanje i prevenciju Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Europske komisije Franz Ulberth.

Sumnje da kompanije namjerno i trajno članicama sa istoka EU isporučuju hranu slabije kvalitete nisu potpuno dokazane ali je to pitanje na koje treba dati odgovor.

Nakon što su politički lideri uvjerili predsjednika EK Jean-Cloude Junkera kako je pitanje različite kvalitete hrane pitanje za EU, Junker je zadužio JRC da razvije jedinstvenu metodologiju za istraživanje tog problema. Prije toga su članice same istraživale razlike u kvaliteti koristeći različite standarde.

"JRC će utvrditi dimenziju problema", rekao je 8. lipnja Ulberth novinarima koji su posjetili institut JRC u Geel, 70 kilometara sjeveroistočno od Brisela.

"Da li se to događa? Ako ima razlika, kolike su? O kojim je članicama riječ? Problem je barem uočen", rekao je za EUobserver Ulberth.

"Ono što ne znamo je da li se razlike javljaju samo između istoka i zapada, što bi, naravno, bilo teško objasniti, ili su te razlike 'normalne' i ima ih širom EU", kazao je Ulberth i dodao: "Ako je to nešto što se događa širom Unije, onda moramo razgovarati s industrijom da vidimo u čemu je stvar".

On je ukazao i na mogućnost da kompanije prilagođavaju sastojke proizvoda na temlju okusa lokalnih potrošača.

Još u travnju JRC je objavio pravila po kojima će nacionalne vlasti selektirati i transportirati uzorke.

Cilj putovanja u Mađarsku je prethodno testiranje, kakvo je već obavljeno u Belgiji i Francuskoj, prije nego što krene testiranje uzoraka širom EU, naveo je JRC.

"U procesu smo organiziranja kampanje testiranja na razini EU koja će uključiti što je više moguće članica", rekao je Ulberth novinarima i naglasio kako je važno da se uzorci uzimaju širom Unije.

"Želimo izbjeći konfrotaciju istoka i zapada. Većina rezultata uglavnom, ali ne isključivo, odnosi se na uzorke proizvoda iz istočnih članica i u usporedbi s zemljama poput Austrije, Njemačke i Italije. Međutim, mi moramo utvrditi i da li postoje takve razlike između sjevera i juga (EU)", istakao je Ulberth.

Kako je rekao, planirano je i da se usporede uzorci istih proizvoda unutar jedne zemlje, ali je problem u financiranju jer će troškovi eksplodirati.

"Ukoliko utrostručite, učetvorostručite ili upetostručite broj uzoraka, u istoj mjeri će rasti i troškovi", upozorio je Ulberth.

On je ukazao i na mogućnost pojave novog problema ako se pokaže da razlike među proizvodima istog brenda postoje i unutar jedne zemlje. Kako se navodi, uzorke će uzimati nadležni u članicama a analize će raditi JRC.

"Malo kasnimo sa planovima ali se nadam da ćemo najkasnije do kraja godine imati spreman nacrt izvještaja", kazao je Ulberth.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje