Komasacija

U neki dijelovima Srbije poljoprivredne površine prosječno iznose 0,15 ha

Agrovijesti
Zemljište, polje Fotografija: Pixabay
Poljoprivredna zemljišta u Srbiji su usitnjena i prosječna površina u jugoistočnom dijelu zemlje je 0,15 hektara, zbog čega je nužno okrupnjavanje parcela.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Velimir Stanojević je na konferenciji o unaprjeđenju komasacije poljoprivrednog zemljišta rekao kako je okrupnjavanje njiva koje se od 2013. godine provodi u šest općina pokazalo da su parcele povećane od 40 do 300 posto.

"Male njive nepravilnog oblika su povećane, što je omogućilo da se poveća proizvodnja i smanje troškovi za oko 20 posto", rekao je Stanojević. 

Dodao je da je napravljena i putna infrastruktura i kanali za odvodnjavanje, a parcele su postale pogodnije za investicije u poljoprivrednu proizvodnju. 

Investicija u okrupnjavanje površina se, prema njegovim riječima, ne vraća u kratkom već u srednjem roku, ali i uz to se isplati. Stanojević je rekao da je naredni posao da se napravi pravni okvir za komasaciju i donese novi zakon, a nakon toga krene u pripajanje njiva i u svim općinama.  

Pilot-projekti spajanja poljoprivrednih površina započeli su u općinama Paraćin, Boljevac, Knjaževac, Svrljig, Pirot, Negotin i Žitorađa. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje