ZABRINJAVAJUĆ PODATAK

U nekoliko godina u EU ugašeno četiri milijuna OPG-ova

Agrovijesti
Fotografija:
Na sastanku održanom u Bruxellesu, na kojem su sudjelovali i predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski iznio je broj od četiri milijuna ugašenih OPG-ova u posljednjih nekoliko godina

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore sudjelovali su u radu Grupe civilnog dijaloga unutar Europske unije, zajedno s drugim predstavnicima krovnog udruženja europskih poljoprivrednika Copa-Cogeca, izvijestili su iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Na sastanku koji je održan u Bruxellesu sudjelovao je i povjerenik za poljoprivredu Europske komisije Janusz Wojciechowski, koji je u uvodnom govoru dao naglaske u kojem smjeru ide buduća poljoprivredna politika Unije te saslušao prijedloge i zahtjeve poljoprivrednika, prerađivača i udruga za zaštitu okoliša iz svih država EU.

Povjerenik Janusz Wojciechowski naglasio je važnost civilnog dijaloga i rasprava koje je do sada imao u brojnim državama članicama, među kojima je i Hrvatska, gdje je nedavno boravio. Na spomenutom sastanku vodila se rasprava o novom Zelenom planu te budućoj Zajedničkoj poljoprivredi i strategiji „Od polja do stola“.

Poljoprivrednici kao rješenje Zelenog plana

Povjerenik Wojciechowski  je u svom govoru predstavio glavne smjernice Zelenog plana, koje uključuju održivu proizvodnju i razvoj malih poljoprivrednika te posebno naglasio kako sporazum mora biti fokusiran na održivost okoliša, gospodarstva i socijalnog razvoja. Povjerenik smatra kako poljoprivrednici ne bi smjeli biti ostavljeni po strani već moraju biti rješenje ovog plana, odnosno da bi buduće politike, usmjerene na okoliš i klimatske promjene, koje stavljaju velike izazove pred poljoprivrednike, trebala pratiti adekvatna potpora. Poručio je kako će se on osobno založiti za takav stav i smjeru u novom financijskom okviru ZPP-a.

Najviše komentara tijekom sastanka bilo je na ambicioznost novih zelenih ciljeva koje ne prati adekvatan proračun,  ali i kako napraviti iskorak u privlačenju potrošača da kupuju i vrednuju proizvode s visokim standardima kvalitete. Jedan od zahtjeva proizvođača je da se u svim trgovinskim sporazumima uvede jedinstven standard kvalitete za robu koja dolazi iz uvoza na europsko tržište, a koja značajno ruši konkurentnost proizvoda poljoprivrede Europske unije.

Nekoliko nazočnih organizacija naglasilo je važnost znanstvenih istraživanja i činjenica na temelju kojih se trebaju donositi buduće odluke o novim politikama unutar EU, posebice one usmjerene na poljoprivredu i budućnost ruralnih sredina.

Povjerenik Janusz Wojciechowski izrazio je zabrinutost zbog izrazito negativnog trenda zatvaranja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva diljem Europske unije. Iznio je podatak da je u zadnjih nekoliko godina zatvoreno čak oko četiri milijuna OPG-ova.

Veliki investicijski zahvati

Poljoprivredni proizvođači i poljoprivredne organizacije na sastanku su, među ostalim, istaknule da je važno ne zaboraviti i ne izostaviti poljoprivrednu i prerađivačku industriju u sklopu strategije „Od polja do stola“ jer se ona prilagođava visokim standardima proizvodnje i novim izazovima, što su ogromni investicijski zahvati za industriju.

Predstavnici ekoloških i zelenih udruga smatraju kako bi spomenuta strategija trebala više pozornosti dati stočarskom sektoru te napraviti distinkciju između intenzivne i ekstenzivne proizvodnje.

Na ranijim sastancima i konzultacijama Copa-Cogece proizvođači su izrazili zabrinutost zbog brzine i slabe razine dijaloga kojom se Zeleni sporazum razvija i o njemu pregovara te njegov utjecaj na novu Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) Europske unije. Farmeri smatraju kako je potrebna veća razina konzultacija, dijaloga i informiranost proizvođača o Zelenom planu, ali je važno voditi brigu da pregovori o njemu dodatno ne uspore usvajanje novog ZPP-a.

Osim novih dokumenata, raspravljalo se i o prijelaznom razdoblju ZPP-a, koji bi se mogao produžiti na dvije godine, ali uz postojeća, stara pravila. Najviše pitanja bilo je vezano za drugi stup, odnosno Fond za ruralni razvoj te dileme na koji će se način on financirati.

Prijedlog je da ostanu dosadašnja pravila, ali uz nova dodatna sredstva za implementaciju novih, ambicioznijih pravila vezanih za zaštitu okoliša, dobrobit životinja i drugo, izvijestili su iz Hrvatske poljoprivredne komore.