Investicije

U Ogulinu u travnju počinje gradnja sustava obrane od poplave

Agrovijesti
Poplave Fotografija: Pixabay
U posljednjih godinu dana ubrzao se otkup nekretnina na mjestu buduće retencije za obranu Ogulina od poplava pa se očekuje da će taj zahtjevan posao do travnja sljedeće godine biti gotov, što će omogućiti početak gradnje brane na Gornjoj Dobri i pratećih objekata vrijednih 185 milijuna kuna, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Ogulinu.

 U posljednjih godinu dana ubrzao se otkup nekretnina na mjestu buduće retencije za obranu Ogulina od poplava pa se očekuje da će taj zahtjevan posao do travnja sljedeće godine biti gotov, što će omogućiti početak gradnje brane na Gornjoj Dobri i pratećih objekata vrijednih 185 milijuna kuna, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Ogulinu.

 Najavljeno je također da će sutra u Hrvatskome saboru biti prvo čitanje zakona o projektu zaštite od poplava u slijevu rijeke Kupe koji bi omogućio pojednostavljeno izvlaštenje oko 15.0000 čestica zemljišta u vlasništvu oko 45.000 vlasnika. Jedino bi u tom slučaju sustav obrane od poplave, vrijedan oko 900 milijuna kuna, mogao biti gotov do 2023. godine, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, ističući kako bi tako prestale poplave i štete na području Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, koje traju desetljećima.

 Saborski zastupnik Tomislav Lipošćak rekao je kako će sutra u Saboru objasniti da se pravo na pojednostavljeno izvlaštenje odnosi na jedno područje, uz Kupu, i za protupoplavni projekt. Dodao je kako ne očekuje otpor u Saboru jer tu nije riječ o nacionalizaciji ni otimanju vlasništva - vlasnici će dobiti odštetu po tržišnim cijenama i samo će se posao ubrzati zbog općeg interesa.

 Za Ogulin već 17 godina traje projekt gradnje retencije u Ogulinskom Hreljinu, a gradnja nije počela zbog problema s otkupom 790 katastarskih čestica s 11 kuća te su Hrvatske vode. Karlovačka županija i Državni ured za upravu prije godinu dana potpisali su sporazum i angažirali šest pravnika raznih institucija iz Karlovca i Ogulina da uz svoj redoviti posao provedu proceduru nagodbe ili izvlaštenja, uz nadoknadu vlasništva po tržišnim cijenama, za što su Hrvatske vode osigurale 20 milijuna kuna.

 Župan Damir Jelić nazvao je to "tzv. ogulinskim modelom, jedinstvenim u Hrvatskoj, kroz koji se u godinu dana usedmerostručila brzina te je riješeno 176 čestica, a u postupku je i sve ostalo", no imovinsko-pravni poslovi pokazali su se vrlo složenima iako je riječ o zaštiti od poplava.

Predstojnica Ureda državne uprave Karlovačke županije Ines Pavlačić objasnila je da su izvlaštenja najsloženiji postupci jer je pravo na vlasništvo ustavna kategorija pa se unatoč interesu Republike Hrvatske i općem interesu ti poslovi rade "po najsloženijim postupkovnim standardima". Posebice je istaknula da među svim riješenim predmetima izvlaštenja za gradnju retencije nema nijedne žalbe, niti je itko najavio upravni spor, što smatra dokazom da se dobro radi.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković predstavio je projekt, koji čine četiri objekta, među kojima je najvažnija brana visoka 15 metara i dugačka 577 metara, koja će omogućiti da se na velikom prostoru bujične vode rijeka Gornje Dobre i Vitunjčice zadrže dovoljno dugo da se poslije mogu ispuštati prema Đulinom ponoru u Ogulinu postupno, a ne naglo kao sada.

Đulin ponor može prihvatiti od 80 do 90 prostornih metara vode u sekundi, a u vrijeme poplava do Ogulina dolazi oko140 prostornih metara vode u sekundi te se razlijeva po ulicama. Najveća je poplava bila 1999. godine i od tada su poplave česte, a jedna od većih bila je prošle jeseni, kad je bilo poplavljeno oko 500 stanova ili kuća.

Osim brane, gradit će se zid na Vitunjčici za zaštitu ribogojilišta, premjestit će se dio dalekovoda i niskonaponske mreže između naselja Turkovića, Brestovca i Hreljina Ogulinskog, a ovog je tjedna dogovoreno da će se promijeniti dio pružnog pojasa Hrvatskih željeznica, rekao je Đuroković, dodajući kako sada više ništa nije sporno te očekuje da će Ogulin 2023. godine biti siguran od poplava.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje