Pronalazak

U olupini broda ronioci našli 300 godina star sir

Agrovijesti
Roquefort sir Fotografija: Pixabay
Roquefort sir, koji je na morskome dnu zrio od 17. stoljeća, našli su ronioci, a privukao ih njegov odbojan miris.

Ronioci su pronašli olupinu broda sa sirom dok su tražili 340 godina star švedski ratni brod u Baltičkom moru, kod otoka Öland. Istraživač Lars Einarsson iz Kalmar County Muzeja rekao je za švedske novine The Local kako sir izgleda kao zrnati Roquefort.

Nedavno je pronađen šampanjac na olupini broda na istome području, koje je bilo ključna trgovačka ruta iz Europe u Rusiju. Einarsson kaže kako je sir donekle dobro očuvan nakon što je ležao u blatu na dnu mora, snažno miriše na sir i kvasac, ali ga ne želi probati.

Sir su našli potkraj istraživanja Kronana, velikoga švedskog ratnog broda sa 100 pušakaa koji je potonuo 1676. godine. Povijesna izvješća kažu kako je potonuo nakon što je zapeo u divljim vodama, za bitke kod Ölanda. Pripremao se na suočavanje sa nizozemsko-danskom flotom s posadom od 800 mornara.

Sir će najvjerojatnije biti poslan na analizu. Znanstvenicima i povjesničarima ovakvi nalazi pomažu u shvaćanju okusa u tome razdoblju.

Prošle godine pronađeni šampanjac na obalama Finske sadržavao je do 150 grama preostaloga šećera po litri. Moderni demi-sec šampanjac ili poluslatki, može imati ostatak šećera do 50 grama po litri.

 


 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje