DEMO-DOGAĐAJ

U petak demonstracija "podpapučki pašnjaci - od pašnjaka do stola"

Agrovijesti
Najisplativija vrsta goveda, salers govedo Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL
Vlasnici gospodarstva pokazat će vlastiti model farme i u praksi ukazati na mnoge detalje naročito važne u mesnom govedarstvu

Dana 11. lipnja 2021. (petak), s početkom u 10:00 sati održat će se demonstracijski događaj pod nazivom „Podpapučki pašnjaci – od pašnjaka do stola“ na OPG-u Martina Jaklić, Četekovac 77, Mikleuš, u Virovitičko-podravskoj županiji.

Okupljanje i uvodni dio demonstracije bit će u Društvenom domu (centar mjesta) u mjestu Četekovac. Slijedi zajednički odlazak na praktični dio demonstracije uz obilazak farmi i pašnjaka u mjestima:

Đuričići, Obrt Zlatni klas, Antonio Kuzmić i OPG Robert Mlakar,
Humljani, OPG Navratil,
Četekovac, OPG Martina Jaklić.

Središnji dio demo-događaja uključujući obilazak OPG-a Jaklić, Četekovac 77, održat će se u Društvenom domu Četekovac gdje će se odvijati izlaganja/predavanja.

Praktična su iskustva u proizvodnom sustavu tova na paši u Hrvatskoj nedostatna a potencijal je ogroman, kažu u Ministarstvu poljoprivredi. Cilj je ukloniti predrasude i motivirati postojeće te potencijalne poljoprivrednike za pravilno upravljanje pašnim govedarstvom. Iskustva najboljih praktičara u upravljanju proizvodnjom na tom području i primjeri na njihovim farmama mogu biti od velike koristi za sve sudionike osobito u proizvodnji teladi, uzgoju životinja te poboljšanju zdravlja i dobrobiti. Vlasnici gospodarstva pokazat će vlastiti model farme i u praksi ukazati na mnoge detalje naročito važne u mesnom govedarstvu. Program demonstracijskog događaja možete naći na ovom linku.

Demonstracijski događaj organizira se unutar Mreže 3 (HUB 3) – Ekološki sustavi u stočarstvu u projektu NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration), kojeg u Republici Hrvatskoj provodi Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Financiran je iz Programa OBZOR 2020 (sredstva iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705). Skupinu pod nazivom HUB 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu, čine članovi mreže, uzgajivači, predstavnici raznih institucija u poljoprivredi, savjetodavci djelatnici Ministarstva poljoprivrede ali i svi ostali zainteresirani koji će nam se pridružiti tijekom trajanja projekta.

Demonstracijske aktivnosti usredotočene su na nove prakse i tehnologije, poboljšanju tzv. čvrstoće životinja (animal robustness), uzgoja, dobrobiti i hranidbe. Također, usredotočene su na razmjenu znanja i iskustava oko specifičnosti u ekološkom uzgoju stoke koje će omogućiti privlačenje konvencionalnih poljoprivrednika, te njihov prijelaz u ekološke. Isto tako teži se poboljšati obuhvat te interakciju s potrošačima.

Demonstracija će se odvijati uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera i korištenje zaštitnih maski, ističu u Savjetodavnoj službi Ministarstva poljoprivrede.