Izložba

U Poreču počinje 23. Vinistra

Agrovijesti
Vinistra Fotografija: Vinistra
Danas u Poreču počinje 23. Vinistra, najdugovječnija smotra istarskih vina na kojoj će se ove godine kroz tri dana u sportskoj dvorani Žatika na oko 120 izlagačkih mjesta predstaviti i proizvođači vinarske opreme, te raznih gastronomskih delicija.

U popratnom programu Vinistre neizostavne su degustacije vina. Tako će se u petak, nakon svečanog otvorenja, održati degustacije istarskog bijelog blenda i muškata ruže. Također u petak Davor Šišović - novinar, kroničar lokalne povijesti, kulture i običaja i ljubitelj lokalne eno-gastronomije moderirat će degustaciju istarskih sireva iz proizvodnje mljekare i sirane Latus, koja je prošle godine dobila nagradu za najbolji hrvatski sir, koje će sljubiti s različitim stilovima istarskih vina.

Za subotu je predviđena prezentacija i degustacija Pazinskog cukerančića, tradicijske slastice iz središnje Istre, uparenog s malvazijom tog područja. Za Pazinski cukerančić nedavno je pokrenut postupak za uvrštenje u popis nematerijalne kulturne baštine Hrvatske.

Slijedi degustacija muškata s pogledom iz ženskog ugla; udruga WOW - Women of Wine povest će degustaciju različitih muškata Istre, a zatim obilježavanje 30 godina tiskanja etikete podruma Ravalico uz prigodnu degustaciju njihovih vina. Subota završava degustacijom malvazija sa četiri različita tla (bijelo, sivo, crveno i crno tlo) s područja Brtonigle.

U nedjelju nastupa ovogodišnja gost-regija Vinistre Dalmacija, a tom će se prigodom degustirati plavac mali. Završna degustacija bit će ujedno i prezentacija istarskog vinskog podruma Lunika i njegovih vina bez sulfita.

Gastronomski dio izložbe, u kojemu se jela spajaju s vinima, ove godine predstavlja Stanciju Kovačići iz Rukavca pored Matulja, na čelu sa chefom Vinkom Frlanom. U subotu se predstavlja gost-regija Vinistre kada kuhinju preuzima splitski NoStress i chefovi Hrvoje Zirojević i Toni Boban. Nedjeljni gastro program otvara opatijski restoran Navis s chefom Nenadom Posavcem na čelu kuhinje.

Vinistra će i ove godine iskoračiti u porečke ugostiteljske objekte kroz tradicionalnu manifestaciju "Prijatelji Vinistre". Porečki ugostitelji će za vrijeme manifestacije gostima nuditi menije s vinima izlagača na Vinistri, te vina po promotivnim cijenama.

Program se zaključuje nastupom učenika Turističko-ugostiteljske škole Anton Štifanić iz Poreča, budući da je udruga Vinistra u suradnji s tom školom odlučila pružiti učenicima priliku da aktivno sudjeluju u eno - gastronomskom dijelu programa Vinistre.

Vinistra, udruga vinogradara i vinara Istre, osnovana je 1994. sa ciljem pružanja stručne pomoći članovima, boljeg povezivanja proizvođača, zastupanja njihovih interesa, njegovanja i održavanja tradicionalnih običaja vezanih uz vinarstvo, bolje prezentacije vina, te stvaranja imidža istarskih vina kao kvalitetnih i prirodnih proizvoda.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje