Udruživanje poljoprivrednika

U posljednje dvije godine priznato 10 novih proizvođačkih organizacija

Agrovijesti
Poduzetništvo, zadruge Fotografija: Thinkstock
U Ministarstvu poljoprivrede kažu kako je stupanj organizacije proizvođača u svim sektorima  i dalje vrlo nizak te svih do sada 15 priznatih proizvođačkih organizacija još uvijek nema značajniju pregovaračku snagu na tržištu. U biljnoj proizvodnji niti jedna proizvođačka organizacija ne djeluje na nacionalnoj razini. Većinom se sastoje od proizvođača iz jedne ili nekoliko županija. Sve priznate proizvođačke organizacije u biljnoj proizvodnji smještene su u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je nedavno natječaj za dodjelu potpora poljoprivrednim proizvođačkim organizacijama s ciljem olakšavanja izlaska na tržište, vrijedan nešto više od 26 milijuna kuna. Natječajem za provedbu tipa operacije 9.1.1 „Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija“ osigurano je 26,25 milijuna kuna potpora kojima se potiče provođenje aktivnosti predviđenih poslovnim planovima priznatih proizvođačkih organizacija.

Ukupan iznos koji se može dodijeliti jednoj proizvođačkoj organizaciji iznosi 500.000 eura kroz pet godina, odnosno najviše 100.000 eura za poslovnu godinu u kunskoj protuvrijednosti. Prijave na natječaj bit će otvorene od 18. listopada do 19. studenoga 2018. godine.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu kako je stupanj organizacije proizvođača u svim sektorima  i dalje vrlo nizak te svih do sada 15 priznatih proizvođačkih organizacija još uvijek nema značajniju pregovaračku snagu na tržištu. U ovom trenutku u postupku je jedan zahtjev za priznavanje PO, a hoće li biti do kraja godine novih zahtjeva ne možemo predvidjeti. U posljednje dvije godine priznali smo 10 novih proizvođačkih organizacija, ističu.

U Ministarstvu napominju kako se provedba poslovnih planova - Gomolava jabuka, Udruga mljekara "DRAVA-SAVA" i Poljoprivredna zadruga uzgojno poslovno obrazovni centar - Simentala, od 2015. godine financira potporom iz državnog proračuna. U 2017. godini proveden je prvi natječaj za Mjeru M9, ističu.

Proizvođačke organizacije Udruga "MLIJEČNI PUT HRVATSKE", Udruga saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke žuanije i grada Zagreba, Poljoprivredna zadruga „SLAVONSKI SVINJOGOJAC“, Zagrebački voćnjaci - poljoprivredna zadruga,  ECO gospodarstva Slavonije d.o.o. te Udruga  „POSAVINA I MOSLAVINA“ dobile su odluke da će provedba njihovih poslovnih planova biti financirana potporom iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

U proteklom 10-godišnjem razdoblju Ministarstvo poljoprivrede održalo je niz radionica na kojima su proizvođačima prezentirane prednosti udruživanja. Od 2015. godini Ministarstvo isplaćuje potporu iz Državnog proračuna za tri  proizvođačke organizacije (financiranje traje 5 godina). Od tada udruženi proizvođači mogu ostvariti dodatne bodove na natječajima za mjeru M4, a od 2017. godine mogu ostvariti i potporu za proizvođačke organizacije kroz mjeru M9, objašnjavaju.

Proizvođačke organizacije

Prvi pravilnik kojim je uređeno priznavanje proizvođačkih organizacija, Pravilnik o proizvođačkim organizacijama u sektoru voća i povrća objavljen je 2010. godine, dok je  u 2015. godini objavljen Pravilnik o priznavanju i potporama za početak rada proizvođačkih organizacija kojim je uređeno priznavanje proizvođačkih organizacija u svim sektorima poljoprivrednih proizvoda.

Aktivnosti proizvođačkih organizacija usmjerene su na aktivnosti kao što su zajednička prerada, zajednička distribucija, zajedničko pakiranje, označivanje ili promidžba, zajednička organizacija kontrole kvalitete, zajedničko korištenje opreme ili skladišnih prostora, zajednička nabava ulaznih sredstava i sve ostale zajedničke aktivnosti kojima se nastoji ostvariti jedan od ciljeva.

U biljnoj proizvodnji niti jedna proizvođačka organizacija ne djeluje na nacionalnoj razini. Većinom se sastoje od proizvođača iz jedne ili nekoliko županija. Sve priznate proizvođačke organizacije u biljnoj proizvodnji smještene su u kontinentalnom dijelu Hrvatske, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Svi podaci o potporama za proizvođačke organizacije vode se u Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ministarstvo poljoprivrede dostavlja svake godine Europskoj komisiji Godišnje izvješće o proizvođačkim organizacijama sa svim potrebnim podacima.  

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje