poslovanje

U predstečajnom postupku Granolia priznato gotovo 600 mln kn vjerovničkih tražbina

Agrovijesti
Brašno Fotografija: Pixabay
Tvrtka Granolio izvijestila je u petak da je Trgovački sud u Zagrebu u predstečajnom postupku ispitao tražbine vjerovnika, priznavši ih u iznosu od 599,47 milijuna kuna.

Kako se navodi u zapisniku s ročišta održanog u četvrtak, ukupni iznos prijavljenih tražbina dosegnuo je 694,77 milijuna kuna.

Najveće tražbine prijavile su banke i ostale financijske institucije. Najveće priznato potraživanje prema Granoliju ima B2 Kapital (ranije su to bila potraživanja Privredne banke Zagreb) u iznosu od 115,9 milijuna kuna.

Zagrebačkoj banci i Erste banci priznata su potraživanja od 95,5 milijuna kuna, Erste faktoringu 66,4 milijuna kuna, a Hrvatskoj poštanskoj banci 19,9 milijuna kuna.

Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka Granolio je podnio 17. srpnja, a naknadno je izvijestio da se tijekom prvog polugodišta suočio s teškoćama u poslovanju uzrokovanim događajima vezanima uz Agrokor.

Poslovna povezanost Granolia i društava iz koncerna Agrokor te nemogućnost redovite naplate potraživanja prema tim društvima, a kasnije i potpuna nemogućnost naplate, uključujući i naplatu izdanih mjenica, dovela je Granolio u poziciju da ne može redovito podmirivati obveze prema svojim vjerovnicima, rekli su iz te tvrtke.

Granolio, po podacima te tvrtke, u hrvatskoj mlinarskoj industriji s više od 100.000 Mt samljevene pšenice godišnje zauzima udjel veći od 20 posto.
Proizvodnju i otkup poljoprivrednih proizvoda s kooperantima organizira na više od 45.000 hektara, a u suradnji s tvrtkom Cautio iz Našica, u mliječnoj industriji prerađuje približno 50.000 litara mlijeka dnevno.

Ima farme s 300 muznih krava, 2.800 svinja u tovu te s 200 junadi u tovu. Raspolaže s približno 68.500 MT skladišnih kapaciteta za žitarice i uljarice te proizvodnjom stočne hrane od približno 30.000 tona, a u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji obrađuje više od 1.200 hektara oranica i 3,5 hektara staklenika.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje