Prodaja traktora

U prva tri mjeseca prodano 314 novih traktora, 51,7 posto više nego lani

Agrovijesti
Traktor Fotografija: Pixabay
U odnosu na prvi kvartal 2015. godine kada je bilo najmanje novoregistriranih traktora, svega 38 komada, proizlazi povećanje u ovoj  godini za 276 komada odnosno 8,3 puta više traktora. Ipak još nismo dostigli brojke iz prvih kvartala 2007. odnosno 2009. godine, kaže dopredsjednikom Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH i direktorom Poljoopskrbe Međunarodne trgovine, Franjo Dominković.

Od početka godine do 31.ožujka ove godine u Hrvatskoj je registrirano 314 novih traktora. To je za 107 komada odnosno 51,7% više nego u prošloj godini kada je u istom razdoblju prodano 207 traktora.

U odnosu na prvi kvartal 2015. godine kada je bilo najmanje novoregistriranih traktora, svega 38 komada, proizlazi povećanje u ovoj 
godini za 276 komada odnosno 8,3 puta više traktora. Ipak još nismo dostigli brojke iz prvih kvartala 2007. odnosno 2009. godine, kaže dopredsjednikom Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH i direktorom Poljoopskrbe Međunarodne trgovine, Franjo Dominković.

Najprodavaniji traktori u prva tri ovogodišnja mjeseca su redom John Deere, Lamborghini, Deutz, Case, New Holland i Carraro a veliki porast  prodaje u odnosu na isto razdoblje lani ostvarili su Valtra, Steyr, Claas i Lamborghini. Jedino je Deutz za 1 komad prerastao svoju najveću prodanu količinu u prvom kvartalu 2009. godine a Valtra je gotovo dostigla svoju najprodavaniju količinu traktora u prvom kvartalu iste godine kada ih je novoregistrirano 13 komada, dodaje Dominković.

U prodaji je je evidentiran i Belarus sa 53 traktora, 41 više nego lani. Ova količina je zabilježena u siječnju ove godine. Kada su u tom mjesecu stupile na snagu nove uredbe Pravilnika o uvozu novih ali rabljenih traktora u RH nije više bilo uvoza traktora iz Bjelorusije. To je dokaz da napredujemo u poštivanju EU propisa, zaključuje Dominković.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje