UNATOČ PANDEMIJI

U prvoj polovici 2020. donirano 930.424 kg hrane

Agrovijesti
Fotografija:
Unatoč otegotnim okolnostima uslijed epidemioloških mjera, količina donirane hrane u prvoj polovici 2020. godine iznosi 930.424 kg, što predstavlja blagi porast u odnosu na isto razdoblje lani, kad je donirano 875.494 kg hrane

IT sustav za doniranje hrane „e-doniranje“ pokazao se od velike pomoći za vrijeme COVID-19 pandemije, u provedbi izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 u sklopu koje je otkupljeno oko 176 tona mliječnih proizvoda koji su besplatno distribuirani prema 78 posrednika u lancu doniranja hrane te su na kraju našli svoj put do osoba u potrebi, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Općenito podaci za količine donirane hrane (930.424 kg) za prvu polovicu 2020. godine u blagom su porastu u odnosu na prvu polovicu 2019. godine (875.494 kg), i to unatoč otegotnim okolnostima uslijed epidemioloških mjera.

Sprječavanje nastanka otpada od hrane jedna je od značajnih strateških tema Ministarstva poljoprivrede, a važnost održive proizvodnje i potrošnje hrane postaje sve važnije u vrijeme COVID-19 pandemije. Kako ističu, Ministarstvo poljoprivrede zadnjih godina intenzivno radi na unapređenju sustava doniranja hrane u Republici Hrvatskoj te povećanju količina donirane hrane. Bitno im je omogućiti sve preduvjete da sigurna i kvalitetna hrana, a koja bi iz određenih razloga mogla završiti kao otpad, pronađe svoj put do osoba u potrebi. Veliku ulogu u cijelom tom procesu odigrao je sustav e-doniranje kojim se olakšava i ubrzava preraspodjela viškova hrane i omogućuje bolju komunikacija između donatora i posrednika te kontinuiranu suradnju sa svim dionicima u lancu doniranja hrane, koji je kao pilot projekt pokrenut 2018. godine.
 
Ministarstvo nastavlja raditi na povećanju broja donatora u IT sustavu za doniranje hrane te koristi i ovu priliku za poziv svim subjektima u poslovanju s hranom i humanitarnim organizacijama koje se bave posredovanjem u doniranju hrane da se uključe u e-doniranje te doprinesu društveno i okolišno odgovornom te socijalno osjetljivom poslovanju svojih tvrtki, odnosno udruženja. Korištenje sustava je dobrovoljno i besplatno za sve korisnike. Donatorima se omogućava da na jednostavan i brz način izvrše podjelu viškova hrane namijenjene osobama u potrebi, a posrednicima u lancu doniranja hrane da na jednostavan i transparentan način dođu do hrane za svoje korisnike.

Više informacija saznajte na https://poljoprivreda.gov.hr/e-doniranje/3909.