Odluke Vlade

U Sabor upućen zakon kojim se omogućava racionaliziranje broja agencija te uspostavlja Državni inspektorat

Agrovijesti
Sjednica Vlade Fotografija: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Predlaže se i ustrojavanje Državnog inspektorata unutar kojeg će se objediniti inspekcijske službe iz nekoliko područja. To će, ističe Kuščević, u bitnome pridonijeti kvalitetnijem radu inspekcije i boljoj komunikaciji s pravnim i fizičkim osobama u postupku nadzora.

U hitnu saborsku proceduru Vlada je sa sjednice u Karlovcu u četvrtak uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ustrojstvu  djelokrugu ministarstva i drugih središnjih tijela državne uprave kojem je cilj racionalizacija i optimizacija rada tijela javne uprave te se daje zakonski okvir za ponovnu uspostavu Državnog inspektorata.

Predloženim se zakonom, istaknuo je ministar državne uprave Lovro Kuščević, potvrđuje "reformski smjer kojim Vlada ide" jer je on temelj za stvaranje preduvjeta za optimizaciju i racionalizaciju sustava pravnih osoba agencijskog tipa.

"Svjesni smo činjenice da danas u Hrvatskoj postoji veliki broj pravnih osoba agencijskog tipa čije poslove mogu obavljati središnja tijela državne uprave uz daleko manje troškove i isporuku puno boljih rezultata rada", rekao je ministar objašnjavajući razloge predlaganja ovoga zakona kojim će se implementirati zaključak Vlade iz kolovoza o smanjenju broja agencija, zavoda, instituta i zaklada te trgovačkih društava i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima.

Predloženim zakonom se mijenja djelokrug rada pojedinih tijela državne uprave kako bi ona mogla preuzeti poslove agencija čije se ukidanje predviđa, a predlaže se i ustrojavanje Državnog inspektorata unutar kojeg će se objediniti inspekcijske službe iz nekoliko područja. To će, ističe Kuščević, u bitnome pridonijeti kvalitetnijem radu inspekcije i boljoj komunikaciji s pravnim i fizičkim osobama u postupku nadzora.

Zakonom se predviđa ustrojavanje središnjeg tijela državne uprave za poslove vatrogastva i to do 1. siječnja 2020. godine, a do tada će te poslove obavljati Hrvatska vatrogasna zajednica.

Čestitka premijeru na političkoj volji da se predloži taj zakon

Kuščević je uputio i čestitku premijeru Andreju Plenkoviću "na političkoj volji da se ide u taj zakon".

"Puno je vlada do danas pričalo o potrebi smanjenja broja agencija, potrebi racionalizacije, no ovo je prva vlada koja to i radi", rekao je.

 Čestitku  je uputio i svim kolegama koji su sudjelovali u izradi zakona, "jer nema resora koji se nije uključio i na koji se ova reforma ne odnosi", a posebno potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivredu Tomislavu Tolušiću koji je "koordinirao" cijeli proces.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje