FAO podaci

U SAD-u i Australiji stanovnik pojede oko sto kilograma mesa što je jednako količini od 50 pilića ili pola krave

Agrovijesti
Meso Fotografija: Thinkstock
Konzumacija mesa na globalnoj razini izuzetno se brzo povećala u proteklih 50 godina, a najviše mesa na Zemlji danas pojedu Amerikanci, Australijanci i Europljani, podaci su Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO)-

Proizvodnja mesa danas je pet puta veća nego u ranim šezdesetim godinama kada se godišnje proizvodilo 70 milijuna tona mesa, što se u 2017. godini popelo na 330 milijuna tona. Najveći razlog za ovu situaciju je to što je na Zemlji daleko veći broj ljudi.

U razdoblju od 1960. do 2017, svjetska populacija se više nego udvostručila. Danas se na Zemlji hrani više od 7,6 milijardi ljudi, a prije gotovo 60 godina bilo nas je tri milijarde.

Međutim, povećanje broja ljudi nije jedini razlog povećanja konzumacije mesa. Ljudi širom svijeta postali su i bogatiji, čime više konzumiraju meso. Tako se meso na Zemlji najviše konzumira u bogatijim zemljama.

Na vrhu liste najvećih svjetskih konzumenata mesa su Amerikanci i Australijanci. U ovim zemljama prosječan stanovnik pojede oko sto kilograma mesa godišnje, što je jednako količini od 50 pilića ili pola krave, navodi se u podacima UN-a.

Meso se u velikoj količini jede i u zapadnoj Europi gdje svaka osoba u prosjeku pojede od 80 do 90 kilograma mesa godišnje.

Stanovnici siromašnih zemalja jedu manje mesa.

U siromašnim zemljama, s druge strane, jede se daleko manje mesa. Tako, primjerice, jedan Etiopljanin pojede u prosjeku samo sedam kilograma mesa godišnje, Stanovnik Ruande osam kilograma, a Nigerijac devet kilograma mesa. Ovo je deset puta manje mesa nego što godišnje pojede jedan Europljanin.

Kinezi su jeli prosječno pet kilograma mesa godišnje prije pedesetak godina. Osamdesetih godina ova količina se povećala na 20 kilograma mesa godišnje, a Kinezi danas pojedu više od 60 kilograma mesa godišnje. Slično je i u Brazilu.

Istraživanja su pokazala da se sa prekomjernom potrošnjom crvenog i obrađenog mesa povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i određenih vrsta raka. Nutricionisti kažu kako zamjena govedine i slanine sa piletinom može biti veliki korak prema boljem zdravlju.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje