Za ravnomjeran razvoj sela

U samo godinu dana u Srbiji osnovano 256 zadruga

Agrovijesti
Milan Krkobabić, ministar bez portfelja u Vladi Srbije, zadužen za regionalni razvoj Fotografija: Vlada Srbije
Izrazio je zadovoljstvo što je od sredine 2017. godine, kada je pokrenut projekat "500 zadruga za 500 sela", do danas osnovano 256 zadruga širom Srbije.

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić rekao je u Prijepolju, gdje se sastao sa čelnicima te lokalne samouprave, da je cilj Vlade Srbije da radi na oživljavanju zadruga kroz projekat "500 zadruga u 500 sela".

On je podsjetio da će programom koji je osmislio i realizirao njegov kabinet, zadrugama ove godine biti bespovratno dodjeljeno "četiri puta više novca nego 2017. godine".

- Planirano je da ove godine ta sredstva dobije oko 70 zadruga, pri čemu će novoformiranim zadrugama biti dodjeljeno do 7,5 milijuna dinara, a starim do 15 miliona - kazao je Krkobabić.

Izrazio je zadovoljstvo što je od sredine 2017. godine, kada je pokrenut projekat "500 zadruga za 500 sela", do danas osnovano 256 zadruga širom Srbije.

- Uz osnivanje zadruga, radi se i na pokretanju gospodarskih aktivnosti i izgradnji infrastrukture u selima. Pred nama su izuzetno teški zadaci i zato je jako važno da se čuje što tišti ljude prije nego što se desi da napuste sela, kao što je 1.200 sela u Srbiji do sada gotovo napušteno - kazao je Krkobabić.

 

Predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović kazao je da je sa ministrom razgovarao o investicijama, a da je akcenat stavljen na poljoprivredne zadruge i stvaranje uslova za ostanak mladih u selima.

 

Krkokabić je na početku posete opštini Prijepolje obišao Mesnu zajednicu Velika Župa u kojoj živi oko 6.000 stanovnika koji se uglavnom bave uzgojem malina.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje