Od početka godine u RH

U sedam uzoraka svježih krastavaca iz uvoza povećana razina pesticida; stopiran uvoz

Agrovijesti
Krastavci Fotografija: Pixabay
Hrvatska je iz Srbije u prvih pet mjeseci ove godine uvezla čak 208 tona krastavaca, od ukupno 3.362 tone koliko je stiglo iz cijelog svijeta, pa se opravdano može sumnjati da je nešto od tih količina možda završilo i na našim policama ili tržnicama.Prema Programu za 2019. godinu uzorkovanje krastavca nije predviđeno, međutim zbog situacije u kojoj se pokazalo da je povećana učestalost prekoračenja pesticida u svježim krastavcima porijeklom iz Srbije, sanitarna inspekcija će pojačati nadzor krastavaca te će se provesti uzorkovanje krastavaca porijeklom iz Srbije u svrhu kontrole pesticida.

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske ovog je vikenda zbog povećane prisutnosti pesticida zabranila uvoz 20.080 kilograma svježih krastavaca kornišona podrijetlom iz Srbije. Iz njihovog je inspektorata objavljeno kako je prilikom pregleda ove pošiljke izvršeno uzrokovanje za laboratorijsku analizu, te da je u analiziranom uzorku utvrđena prisutnost pesticida iznad vrijednosti propisanih pravilnikom o maksimalnoj razini ostataka pesticida u hrani.

Hrvatska je iz Srbije u prvih pet mjeseci ove godine uvezla čak 208 tona krastavaca, od ukupno 3.362 tone koliko je stiglo iz cijelog svijeta, pa se opravdano može sumnjati da je nešto od tih količina možda završilo i na našim policama ili tržnicama.

U 2019. godini provedeno je ukupno 2.529 službenih kontrola voća i povrća na granici od čega 1.452 porijeklom iz Srbije te 1.077 porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Ukupan broj pregledanih pošiljki krastavaca porijeklom iz Srbije bio je 120 te 39 iz Bosne i Hercegovine, od čega je provedeno 16 uzorkovanja svježih krastavaca porijeklom iz Srbije i 17 uzoraka porijeklom iz Bosne i Hercegovine, odgovorili su iz Inspektorata.

Kažu kako je od ukupno 258 pošiljki krastavaca, neovisno o porijeklu provedeno uzorkovanje 59 uzoraka krastavaca u svrhu ispitivanja pesticida od čega je kod 7 uzoraka svježih krastavaca utvrđen sadržaj pesticida iznad maksimalno dopuštenih količina propisanih Uredbom 396/2005 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostatka pesticida u i na hrani i hrani za životinja biljnog i životinjskog porijekla. Od toga je jedan porijeklom iz Srbije, jedan iz Albanije te preostalih pet uzoraka porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Za navedenu zdravstveno neispravnu hranu doneseno je rješenje o zabrani uvoza, objasnili su iz Državnog inspektorata te dodali kako su osim svježih krastavaca provedena uzorkovanja i prerađenih (konzerviranih) krastavaca kod kojih je u 2 uzorka, porijeklom iz Srbije, odnosno Bosne i Hercegovine, utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštenih količina pesticida propisanih u prethodno navedenoj Uredbi, prilikom čega su donesena rješenja o zabrani uvoza.

Službene kontrole voća i povrća, uključujući uzorkovanje te analizu pesticida, kontinuirano se provode prilikom uvoza u Republiku Hrvatsku. Uzorkovanje se provodi na temelju procjene rizika, odnosno sumnje u zdravstvenu ispravnost hrane uzimajući u obzir i rezultate prethodnih kontrola. Ako je prilikom službene kontrole hrana ocijenjena zdravstveno neispravnom obavezno se pojačano provodi uzorkovanje hrane istog porijekla. Kontrola sadržaja pesticida provodi se također na unutrašnjem tržištu sukladno godišnjem Nacionalnom programu praćenja (monitoringa) pesticida u i na hrani, kažu u Inspektoratu.

Hrvatska je u prvih pet mjeseci ove godine uvezla 3.362 tona krastavaca u vrijednosti od 2,6 milijuna eura. To je za 545 tona više nego u isto vrijeme prošle godine.

Najviše krastavaca stiglo je iz Španjolske – 870 tona, a potom iz Albanije 748 tona. Iz BiH je stiglo tek šest tona, dok je zanimljivo da je iz susjedne Slovenije na hrvatskom tržištu završilo preko 400 tona krastavaca.

Prema Programu za 2019. godinu uzorkovanje krastavca nije predviđeno

Uzorkovanje pesticida na unutarnjem tržištu sanitarna inspekcija provodi sukladno godišnjem Nacionalnom programu praćenja (monitoringa) ostataka pesticida u i na hrani kojeg donosi Ministarstvo poljoprivrede u suradnji sa inspekcijama i službenim laboratorijima. Nacionalni godišnji Program obuhvaća plan praćenja (monitoringa) pesticida u i na hrani koji je propisan Uredbom EK, te se dodatno planiraju uzorci (vrste hrane) temeljem procjene njihove važnosti u prehrani stanovništva Republike Hrvatske, te prema rezultatima monitoringa prethodnih godina te proizvodi koji nisu bili obuhvaćeni prijašnjim programima.

Na unutarnjem tržištu uzorkovanje krastavaca se provodilo u 2018. godini sukladno Nacionalnom programu praćenja (monitoringa) ostataka pesticida u i na hrani u 2018. godini. Sanitarna inspekcija uzorkovala je 20 uzoraka krastavaca čije su analize pokazale da su svi uzorci zdravstveno ispravni. Od navedenih 20 uzoraka 3 uzorka bila su porijeklom iz Srbije.

Prema Programu za 2019. godinu uzorkovanje krastavca nije predviđeno, međutim zbog situacije u kojoj se pokazalo da je povećana učestalost prekoračenja pesticida u svježim krastavcima porijeklom iz Srbije, sanitarna inspekcija će pojačati nadzor krastavaca te će se provesti uzorkovanje krastavaca porijeklom iz Srbije u svrhu kontrole pesticida.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje