Gljivarstvo

U Severinu gljive rastu unatoč snijegu i ledu

Agrovijesti
Šampinjoni Fotografija: Pixabay
Veoma niske temperature utječu i na neke poljoprivredne kulture, a čak im se i u plasteničkom uzgoju moraju prilagođavati. Ekipa HRT-a bila je u Severinu, nedaleko od Bjelovara, gdje se uzgajaju gljive.

Ne niču kao poslije kiše, ali niču, unatoč hladnoći. Kada se temperatura kao proteklih dana spusti 15 stupnjeva ispod nule, u plasteniku u kojem rastu bukovače trude se da bude ugodnih 10 stupnjeva, naravno, iznad nule. Radnici koji vode brigu o tome da gljivama ne bude hladno, kažu, stalno su u pokretu pa mogu otrpjeti minuse kada su vani.

Obitelj Andričić prije 17 godina pokrenula je proizvodnju u Garešnici, a danas uzgaja gljive na nekoliko lokacija diljem županije. U Severinu imaju najveći pogon, koji je prije pet godina izgrađen zahvaljujući i novcu iz IPARD-a. Sedam vrsta gljiva koje proizvodimo, negdje 1000 tona gljiva godišnje, sve se plasira. Znači danas ubrano, sutra je prodano u trgovačkim centrima u Hrvatskoj, kažu.

Vrijedna obitelj ima u planu izgraditi još jedan pogon za proizvodnju šampinjona. Računaju na novac iz mjere 4.1.1. ruralnog razvoja. Nisu ga dobili, no najavljuju da će se u travnju ponovno prijaviti.

Pogledajte prilog HRT-a.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje