EU

U shemu školskog mlijeka ulaze čokoladno mlijeko i jogurti s voćem

Agrovijesti
Shema školskog voća, povrća i mlijeka Fotografija: Pixabay
Lokalni svježi proizvodi koji nisu dovoljno zastupljeni u školskoj ishrani imat će prednost nad prerađenom hranom

Odbor Europskog parlamenta za poljoprivredu podržao je izmjene mehanizma funkcioniranja Sheme školskog voća, povrća i mlijeka kako bi se na razini EU više promovirala zdrava ishrana.

"Omotnica će biti povećana na 250 milijuna eura, a novac EU dijelio bi se na pravedniji način između zemalja članica", objavio je Europski parlament. Cilj ovog dobrovoljnog mehanizma jest da popravi ishranu djece, jer je potrošnja voća i mlijeka u padu, ali i da se promoviraju zdrave prehrambene navike. O ovoj odluci Europski parlament trebao bi glasati na sjednici u ožujku ili travnju, nakon čega će biti upućena u daljnju proceduru prema europskim institucijama.

"Zdrava uravnotežena ishrana temelj je dobrog zdravlja, ali potrošnja voća, povrća i mlijeka pada širom EU. Zbog toga je važno ojačati Shemu za voće, povrće i mlijeko u školi povećanjem omotnice i pridavanjem pažnje obrazovanju o zdravoj ishrani", istaknuto je u priopćenju.

Promocija zdravih prehrambenih navika

Shema za mlijeko u školama je pokrenuta daleke 1977. godine, a za voće 2009. godine. Dosad su radili pod različitim financijskim i pravnim aranžmanima, uz sudjelovanje 28 članica u Shemi za mlijeko, dok u Shemi za voće sudjeluje 25 članica (bez Velike Britanije, Finske i Švedske).

Parlament je donio odluku da se omotnica za distribuciju mlijeka i mliječnih proizvoda poveća za 20 milijuna eura godišnje, na 100 milijuna eura, dok je za voće i povrće predviđeno 150 milijuna eura.

Kako bi Shema školskog voća i mlijeka bila efikasnija, zemlje članice moraju se više angažirati na promoviranju zdravih prehrambenih navika, lokalnih lanaca hrane, organske poljoprivrede i borbe protiv bacanja hrane, smatraju zastupnici EU parlamenta. Njihov je stav i da bi trebalo predvidjeti sufinanciranje mjera poput posjeta imanjima i raspodjele lokalnih specijaliteta poput meda i maslina kako bi se djeci približila poljoprivreda.

Umjetne arome i pojačivači okusa zabranjeni

Kada je riječ o izboru namirnica koje će moći dijeliti, lokalni svježi proizvodi koji nisu dovoljno zastupljeni u školskoj ishrani imat će prednost nad prerađenom hranom. Proizvodi s dodatnim šećerom, solju i masnoćom bit će dozvoljeni samo kao izuzetak, a razina aditiva i ograničenja bit će definirana na razini EU i morat će dobiti zeleno svjetlo nacionalne agencije za zdravstvo.

Umjetne arome i pojačivači ukusa bit će zabranjeni. Proizvodi s dodatnim voćem, koštunjavim voćem i kakaom, poput čokoladnog mlijeka i jogurta s voćem, kao i aromatizirane namirnice, bit će dozvoljene, ali zastupnici smatraju da bi EU se trebalo platiti samo za udio mlijeka u tim proizvodima. Udio mlijeka morat će iznositi 90 posto ili u izuzetnim slučajevima najmanje 75 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje