SNIJEG I HLADNOĆA

U Slavoniji stopostotne štete u nekim voćnjacima

Agrovijesti
Fotografija:
Snijeg koji je padao proteklih dana kod pojedinih voćara u Slavoniji prouzročio je stopostotne štete, a najviše su stradale rane sorte trešanja

Nakon iznenadnog snižavanja temperatura i neočekivanog proljetnog snijega, voćari su u velikim problemima te se ovisno o lokalitetu i položaju voćnjaka kod pojedinih voćara očekuju i stopostotne štete, piše Glas Slavonije.

Predsjednik Udruge voćara i vinogradara Našice Darko Cerovski rekao je kako su sve rane sorte trešanja smrznute i očekuju stopostotnu štetu, a kod ranih sorti bresaka i krušaka očekuje se 90% štete. Nažalost, svi cvjetovi koji su se otvorili su stradali.

Jabuke su u ovoj fazi nešto otpornije na niske temperature nego ostale voćke, pupovi se još nisu otvorili te se voćari nadaju kako kod jabuka neće biti prevelikih šteta.

Kako je rekao Darko Cerovski, snijeg ne bi trebao pretjerano utjecati na vinograde. 

Josip Pristav iz Đurđenovca, koji se bavi vinogradarstvom i voćarstvom za vlastite potrebe, rekao je kako su i njemu sve voćke u cvatnji stradale, no nada se kako u vinogradu neće imati štete. Navodi kako postoji mogućnost podizanja temperature u vinogradima ubacivanjem toplog i dogrijanog zraka.

"Prije nekoliko godina palili smo stare gume na uglovima vinograda i taj topli dim miješajući se sa zrakom prolazio je kroz vinograd i odleđivao ga", rekao je Josip Pristav.

Voćari navode kako postoji mogućnost zaštite i voćnjaka prilikom opasnosti od mraza i ledene kiše tzv. orošavanjem. Sitne čestice vode raspršuju se po čitavom voćnjaku kako bi se zaledili svi pupovi voćaka. Led je izolator te u slučaju niskih temperatura ne dolazi do značajne štete.

Smirivanje vremena, porast temperatura i normaliziranje vremena razveselila je voćare, ali i one koji se bave ratarstvom odnosno vinogradarstvom. Snijeg početkom proljeća i, više od toga, dva dana s temperaturama nižima od nule poprilično su ih zabrinula.

"U ovom je trenutku teško reći kakve će štete biti. Jesu li i u kojoj mjeri plodovi oštećeni na ranim sortama, prije svega marelica i bresaka, vidjet ćemo kada snijeg okopni", kaže belomanastirski voćar Fabijan Dolančić naglašavajući kako je prve plodove na ranim marelicama vidio dva-tri dana prije pogoršanja vremena i spuštanja temperature ispod nule. Tvrdi kako su se temperature spustile upravo u kritičnom trenutku, kada su se, kod nekih voćaka, pojavili prvi plodovi ili kada je bio kraj cvatnje, odnosno u trenutku kada su voćke bile pune voćnog soka.

"Najosjetljivije su marelice. Cvjetovi ostalih voćki nešto su otporniji i podnose temperature do -2 Celzijeva stupnja. No još niže temperature bile bi katastrofalne. Tada bi se moglo pričati o potpunim štetama", tvrdi dodajući kako postoje goleme razlike i u položaju voćnjaka. Oni koji su na povišenom mjestu, nastavlja, sigurno će pretrpjeti manje štete, jer se hladniji zrak spušta u doline, što znači da će štete na nižim voćnjacima sigurno biti veće. Dodaje kako se voćari sada najviše pribojavaju vedrih noći, koje su jasna najava hladnih jutara, minusa i mraza. Misli kako neke neobavljene sezonske predradnje u voćnjacima nemaju veze s eventualnim štetama.

"Osobno sam već obavio drugo prskanje i završio rezidbu, a da nema snijega, motokultivatorom bih obrađivao tlo u voćnjaku jer se već pojavio korov. No na temperaturne minuse ne može se utjecati. Ima, doduše, načina borbe protiv minusa, poput paljenja vatri ili orošavanja, ali to si mogu dopustiti vlasnici malih voćnjaka", kaže, napominjući kako se sjeća snijega u ožujku, ali ne tako intenzivnih padavina i niskih temperatura. Naglašava kako snijeg voćkama neće štetiti. I Davorin Škoflek, dopredsjednik Udruga proizvođača rakije iz voća iz Kneževih Vinograda, jednog od rijetkih registriranih proizvođača rakije u Osječko-baranjskoj županiji, tvrdi kako je rano govoriti o eventualnim štetama.

"Još uvijek nemam informacije kakvo je stanje u voćnjacima. Šteta će sigurno biti, ali na ranim sortama, prije svih marelica, kakvih je u Baranji relativno malo. Na ruku nam ide i meteorološka prognoza, pa se nadam najboljem", kaže Škoflek.