Zaštita proizvoda

U Sloveniji zbog terana pozivaju na odgovornost ministra Židana

Agrovijesti
Ministar poljoprivrede Slovenije Dejan Židan Fotografija: Marko Jurinec/PIXSELL
Nakon što je Europska komisija objavila nacrt delegiranog akta koji predviđa izuzeće istarskog terana od zaštite koju je u Europskoj uniji na vino tog imena ostvarila Slovenija, pojavljuju se mišljenja da bi odgovornost za taj "poraz" trebao preuzeti ministar poljoprivrede Dejan Židan, a neki pozivaju i na njegovu ostavku.

Židan je najavljivao da će Komisija zaustaviti postupak donošenja delegiranog akta o teranu, pa je objava nacrta tog dokumenta koji bi nakon što ga potvrdi kvalificirana većina članica EU-a trebao stupiti na snagu, u Sloveniji izazvao razočarenje.

Židanovu ostavku u utorak su u parlamentu zatražili neki oporbeni zastupnici iz demokršćanske Nove Slovenije (NSI) i Udružene ljevice (ZL), objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša Židanu je poručila da očekuju kako će se pitanje njegove odgovornosti za neuspjeh postaviti kad delegirani akt o teranu stupi na snagu, a kritični su prema njemu i neki zastupnici stranke premijera Mire Cerara iako u premijerovu kabinetu zahtjeve oporbe da Židan odstupi nisu željeli komentirati.

Više je oporbenih zastupnika  u vezi s izjavama Židana kako s Hrvatskom oko terana nije moguć nikakav politički kompromis i da je teran samo slovensko vino izražavalo skepsu, uz ocjenu da ministar koji je i predsjednik stranke Socijalnih demokrata (SD) to pitanje koristi za vlastitu političku promociju i da su takvi nastupi pogrešni.

Slovenski premijer Miro Cerar u ponedjeljak je izjavio kako od Židana očekuje da će se slijedećih dana sastati s europskim povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom kako bi se stvari oko terana razjasnile, a onda mu o tome osobno referirati, ali je ponovio da Slovenija teran smatra svojim zaštićenim vinom i da će se za prava terana i dalje boriti legitimnim sredstvima.

Židan je pak - kako javljaju slovenski mediji - svoje kritike zbog objave akta Europske komisije pojasnio i u pismu koje je poslao potpredsjedniku Komisije Fransu Timmermansu, te negirao navode Komisije da su o pitanju spora oko terana ikad vođeni pregovori između Slovenije i Hrvatske.

Nacrt delegiranog akta Europske komisije kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, koje je Slovenija na razini EU-a zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla, objavljen je na portalu EK s datumom 17. ožujka.

Delegiranim se aktom za istarski teran  prihvaća izuzetak od zaštite za vino istog imena iz Slovenije koje je ta zemlja zaštitila oznakom geografskog podrijetla, uz određene uvjete.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje