Španjolska ima više svinja nego ljudi

U Španjolskoj danas ima 50 milijuna svinja, za 3,5 milijuna više nego stanovnika

Agrovijesti
Svinje Fotografija: Pixabay
Broj svinja u Španjolskoj premašio je broj ljudi, priopćilo je ministarstvo za zaštitu okoliša i navelo da u zemlji danas ima 50 milijuna svinja, za 3,5 milijuna više nego stanovnika.

Broj svinja u Španjolskoj premašio je broj ljudi, priopćilo je ministarstvo za zaštitu okoliša i navelo da u zemlji danas ima 50 milijuna svinja, za 3,5 milijuna više nego stanovnika.

Podaci pokazuju da je broj svinja u Španjolskoj povećan za oko devet milijuna od 2013. i sve su veće bojazni oko ekoloških utjecaja te industrije koja je u 2017. isporučila više od četiri milijuna tona proizvoda i ostvarila prihod od šest milijardi eura.

Uzgoj svinja postao je ključan doprinos stočarskoj proizvodnji, ali je ujedno postao četvrti po veličini emiter stakleničkih plinova u Španjolskoj nakon transporta, proizvodnje energije i industrije, navodi Guardian.

Farme svinja također konzumiraju značajnu količinu vode u zemlji u kojoj su česte suše. Budući da svaka svinja popiju 15 litara vode dnevno, ova industrija troši više vode od gradova Zaragoze, Seville i Alicante.

Nitrati iz životinjskog otpada također zagađuju podzemne vode, upozoravaju stručnjaci.

U međuvremenu, sektor proizvodnje svinjskog mesa obilježilu su brojni skandali. Tako policija istražuje slučaj povratka spaljenih šunki, koje su isporučene u dio francuskog lanca supermarketa Carefoure. Policija je otkrila mrežu dobavljača i više od 50 tona pršuta koji su trebali biti neškodljivo uništeni, ali je umjesto toga na njima promijenjen rok upotreb. 

Bio je to još jedan udarac za industriju s reputacijom nepoštene trgovačke prakse, posebno u proizvodnji skupe iberijske šunke (jamón ibérico de bellota) koja u maloprodaji soatiže cijenu i od nekoliko stotina eura po kilogramu.

Meso za taj pršut mora biti od čistokrvnih crnih iberijskih svinja koje su uzgajane u slobodno uzgoju odnosno koje su provele posljednje mjesece svog života u hrastovim šumama jedući žir. Ovo se meso mora sušiti najmanje tri godine.

S obzirom da je ovo dug proces, potražnja za šunkom nadmašuje ponudu. Proizvođač iberijskih svinja iz zapadne Španjolske, Francisko Esparago, kaže kako nema dovoljno sredstava za pridržavanje propisa.

"Ako nemate kontrolu u industriji gdje su prevare tradicionalne jer postoji ogromna potražnje, ali ne i obilna ponuda, svašta se događa", rekao je. "Tako npr. neke životinje žive u hrastovoj šumi ali, umjesto da se hrane žirom posljednjih mjeseci života, daje im se hrana, međutim, inspektori vide da su svinje u šumi i i to je dovoljan dokaz da proizvođač dobije papire kako se radi o slobodnom uzgoju", dodao je Esparago.

Industriju svinjskog mesa također je obilježilo i razbijanje nekoliko štrajkova u nekim klaonicama zbog loših uvjeta rada. Mnogi radnici u sektoru bili su imigranti, a radio je i značajan broj muslimana koji ne jede svinjetinu.

Svaki Španjolac jede oko 21 kilograma svinjetine godišnje, a ljubav za konzumiranje takvog meso traje tisućama godina. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje