Osiguranje usjeva

U Srbiji na 2,4 milijuna hektara osigurano samo desetak posto površina

Agrovijesti
Štete od mraza u vinogradima Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL
Osiguranje u poljoprivredi, primjerice usjeva i životinja povećava se iz godinu u godinu, međutim još uvijek je na jako niskoj razini zbog slabe informiranosti poljoprivrednika, smatraju osiguravajuća društva u Srbiji.

Potencijal srpskog tržišta se procjenjuje na 2,4 milijuna hektara, dok je osigurano samo desetak posto, tako da u tom sektoru postoji još puno prostora za osiguranje rekao je Vladimir Malešević iz Triglav osiguranja, na skupu posvećenom kampanji “Osiguraj budućnost”.

Prema riječima Maleševića, država je subvencijama koje je u prethodnom razdoblju davala dosta doprinijela da se olakša taj proces, međutim posljednjih godina je smanjila subvencije za osiguranje usjeva, što za neke ozbiljnije poljoprivredne proizvođače predstavlja problem.

“Do sada su subvencije bile 40 posto na ukupnu zaključenu premiju a sada je država ograničila to na 20 hektara, što pogotovo proizvođačima u Vojvodini “nije neka površina”.

Malešević smatra kako će kampanja “Osiguraj budućnost” poboljšati informiranost i podići svijest poljoprivrednika, koji kako je naveo, još uvijek ne znaju koliko zapravo osiguranje košta.

“Sa jedne strane mislim da raste svijest za potrebom osiguranja, ali sa druge strane upravo nepoznavanje ili loša iskustva iz daleke prošlosti stvara percepriju kod poljoprivrednika da je osiguranje skupo i da će imati problem kod isplate šteta”, naveo je Malešević.

On tvrdi kako se u tom sektoru situacija drastično promjenila, da su se cijene drastično smanjile, kao i da njegova osiguravajuća kuća nema problema kod procjene i likvidacije šteta.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje