Najzanimljivi projekte u POLJOPRIVREDi I PREHRAMBENoj NDUSTRIJij srbije

U Srbiji niču tvornice stočne hrane, tosta, noodli, nasadi vinograda, lješnjaka i sve je više stranih ulagača

Agrovijesti
Delta Agrar posjeta voćnjaku i farmi dvinja Fotografija: Delta Agrar
Investicijski tim srbijanskog portala eKapija napravio je analizu i formirao rang listu investicija i investicijskih ideja u poljoprivredi koje su izazvale najveći interes u 2017. godini. Pogledajte koje su sve velike i interesantne investicije pokrenute u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije u susjednoj državi.

Investicijski tim srbijanskog portala eKapija napravio je analizu i formirao rang listu investicija i investicijskih ideja koje su izazvale najveći intres svojih korisnika u 2017. godini. Rezultati su jako interesantni, neki očekivani, iako ima i dosta iznenađenja, tako da su zbog toga odlučili ove informacije objaviti. 

Predstavljanje najzanimljivijih projekata 

Branislav Nedimović ministar poljoprivrede Srbije

Prerađivačka industrija je i prošle godine bila dominantna na njihovoj listi, pa su se među prvih 20 investicija našli prerađivači i proizvođači voća, povrća, tjestenina, kao i pčelari koji su počeli pripreme za izgradnju tvornice meda u Rači. Veliki interes vladalo je za sudbinu PKB korporacije, a zanimljive su bile i priče o novim nasadima, te novim pogonima prehrambene industrije u Srbiji. 

U 2017. godini primjetan je bio i daljnji razvoj vinarstva, a nekoliko vinarija najavilo je značajna ulaganja, prije svega u pogone, vinske podrume i degustacijske dvorane, kako bi kompletirali turističku ponudu. Osim vina, aktivni su bili i pivari.

Kao novitet na listi investicija u poljoprivredi su se pojavili strani proizvođači stočne hrane. Karakterističan je bio i uspon proizvodnje gotovih jela i smrznutih proizvoda. Vlasnici firmi koje raspolažu sa nekoliko tisuća hektara obradive zemlje, ribnjacima i farmama krava i svinja, odlučili su promjeniti način poslovanja i osim sirovina započeti plasirati i gotove proizvode na domaće i strano tržište, što je u skladu sa strategijom i preporukama države da se tržištu ponude proizvodi dodane vrijednost.

Aktivni su bili i konditori, a započela je i dugo najavljivana izgradnja regionalnih hidrosustava, koji bi trebalo osigurati značajno povećanje navodnjavanih površina u Srbiji.

Sudeći prema ovoj listi zaključak je da je 2017. godina bila bogata investicijama u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, a osim već realiziranih projekata svi nestrpljivo očekuju i rezultate najavljenih ulaganja.

Čitateljima eKapije najzanimljivija je bila sudbina PKB korporacije, pa su tekstovi o privatizaciji ovog poljoprivrednog kombinata bili najčitaniji, odnosno našli su se na prvom mjestu liste.

Iako je ministar privrede Srbije Goran Knežević očekivao da PKB dobije novog vlasnika do kraja prošle godine, to se ipak nije dogodilo. Najnovija informacija iz ovog ministarstva je da se za PKB očekuje nova procjena, a poslednjih dana 2017. na spisku zainteresiranih za privatizaciju ili strateško partnerstvo našao se i američko-kanadski konzorcij koji se bavi stočarstvom i proizvodnjom voća. Prvi obvezujući poziv očekuje se nakon procjene privatizacijskog savjetnika, iako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao početkom 2018. da konačna odluka o strategiji privatizacije PKB-a još nije usvojena.

Nakon što je Ministarstvo 19. siječnja 2017. objavilo javni poziv za prikupljanje pisama investitora zainteresiranih za sudjelovanje u postupku privatizacije PKB-a i četiri ovisna poduzeća - Poljoprivredna avijacija PKB, EKO - LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica PKB, na tender se javilo osam investitora iz Srbije i svijeta, a pisma namjere za PKB poslale su kompanije Matijević i MK Grupa iz Srbije, Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dvije kompanije iz Velike Britanije, jedna iz Kine i jedna iz Singapura, kao i jedan gospodarstvenik iz Kovina. Sredinom godine i Bogoljub Karić je bio zainteresiran da kupi PKB, ali je njegova ponuda od 30 milijuna eura za preuzimanje kompanije, što je više od četiri puta niže od realne vrijednosti, odbijena.

Drugu poziciju na listi eKapije zauzela je, kao i prošle godine, tvornica noodli nepalske kompanije CG Foods Europe. Ova kompanija, koja je u kolovozu 2016. godine započela gradnju pogona u Rumi, dio je globalne kompanije Cinnovation Group, a proizvodnju u svom novom objektu počela je 19. rujna 2017. Do kraja 2018. godine investitor je u obvezi zaposliti ukupno 409 radnika, a za proizvodnju noodli koristit će gotovo 90% sirovina iz Srbije. Takođe, planira iz Rume na strana tržišta plasirati 80-90% proizvoda. Vrijednost investicije u startu je procjenjena na 8,5 milijuna eura uz najavu da bi mogle da porastu na više od 13 milijuna eura.
 

Voćnjak Delta Agrara u Zaječaru

Delta Agrar posjeta voćnjaku i farmi dvinja

Na trećem mestu našla se investicija kompanije Delta Agrar, koja je svoju voćarsku i stočarsku proizvodnju proširila i na istočnu Srbiju. Nakon najvećeg voćnjaka u ovom dijelu Europe podignutog u Čelarevu, tijekom 2016. i 2017. zasađeno je i prvih 100 hektara voćnjaka u Zaječaru. Novost u ovom nasadu je nova sorta klupskih jabuka - Evelina, a u Zaječaru su podignuti i nasadi trešanja, pljosnatih breskvi, kao i šljive talijanske sorte. Po prvi put je Delta Agrar podigao i vinograd, na površini od 7,5 hektara, sa 10 sorti stonog grožđa, kojeg trenutno na tržištu ima u malim količinama, a jako je traženo. 

Uz širenje voćarske proizvodnje, Delta Agrar je odlučio ući i u sektor ovčarstva. Riječ je o adaptiranoj farmi Vražogrnac, u blizini voćnjaka u Zaječaru, gdje u prvoj fazi imaju 500 grla, a namjera je da dostignu broj od 2.000. Na drugoj lokaciji u Zaječaru, planiraju uzgoj još 2.000 ovaca.

Nova tvornica Aleve

Paprika rog

Najavljena investicija kompanije Aleva, koja bi na proljeće 2018. trebala započeti izgradnju novog industrijskog kompleksa u Novom Kneževcu, našla se na četvrtoj poziciji. Hristivoje Milošević, predsjednik i vlasnik Aleve, govorio je o ovom ulaganju još u lipnju 2017, a planirano je radovi na parceli koja se nalazi uz trenutni kompleks tvornice traju 18 meseci. U nove pogone bit će premještena čitava sadašnja proizvodnja, skladišta, kao i dio uprave. Vrijednost investicije procjenjena je na više od 10 mililijuna eura, a novi pogon imat će oko 12.000 kvadrata.
 

Takovo ulazi u vinarstvo

Slatka kuća Swisslion-Takovo
Petoplasirana je kompanija Swisslion-Takovo, koja je postala novi vlasnik Vršačkih vinograda, za sumu od 575 miljuna dinara. Rodoljub Drašković rekao je da se nada kako će Vršačkim vinogradima vratiti ugled koji su imali krajem prošlog stoljeća, a najavio je i nove investicije u vršačke podrume i u preradu grožđa.
 

 

 

 

 

 

 

Proizvodnja smokija u Soko Štarku

Poznati brandovi - Smoki

Šestu poziciju zauzeo je Soko Štark koji je u 2017. obilježio 45. rođendan smokija, najstarijeg flipsa proizvedenog u jugoistočnoj Europi. Prema riječima generalnog direktora kompanije Matjaža Vodopiveca, u inoviranje linije smokija uloženo je oko 2 mililijuna eura, a najavljeno je i da kompanija planira kontinuirane investicije u automatizaciju proizvodnje, te širenje smokija na regionalno tržište.

Vinarija Matalj, koja u Negotinskoj krajini gradi novi pogon i degustacijsku salu, našla se na sedmom mjestu  liste investicija. Nikola Mladenović osnovao je vinariju 2004. godine, a danas godišnje proizvode oko 70.000 litara vina Kremen Kamen, Dušica i Terasa.

Nakon otvaranja novog pogona, na površini od 1.600 m2, očekuju više nego dvostruko povećanje proizvodnje - na 150.000 litara godišnje. Okončanje svih poslova, odnosno otvaranje degustacijskog prostora, najavili su za 2018. godinu.

Kompanija Don Don otvorila je krajem juna 2017. prvu tvornicu  tosta na Balkanu i time zaslužila osmu poziciju. U pogon u Kragujevcu uloženo je 10 milijuna eura, a dnevni proizvodni kapacitet je 100.000 komada pakiranog tosta, dok je mjesečni čak tri milijuna. Pogon ima dvije hale od po 1.260 m2 i skladište od 420 paletnih mjesta (240.000 komada), a u novoj tvornici proizvodni proces je potpuno automatiziran. Tvornica tosta u Kragujevcu opskrbljivat će sva tržišta u regiji, a iz Don Dona imaju velike planove za Srbiju, pa su za proljeće 2018. najavili otvaranje pogona i u Zaječaru.

Deveto mjesto ove liste zauzeo je početak izgradnje regionalnih hidrosustava sredinom kolovoza, koji bi trebali omogućiti značajno povećanje navodnjavanih površina u Srbiji. U pitanju su projekti koji se financiraju iz kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata (takozvani Abhu Dabi fond), od oko 100 milijuna dolara.  Riječ je o dvonamjenskim sustavima Jankov Most (Zrenjanin), Itebej i Međa (Žitište) i Rečej (Kula), a nakon Zrenjanina, Kule i Žitišta, očekuje se otvaranje i još pet gradilišta u Vojvodini.

Navodnjavanje


Ugovor sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima predviđa financiranje ukupno 14 projekata sustava za navodnjavanje. Uz 11 u Vojvodini, planirana su i tri u središnjoj Srbiji. 

Među Top 10 plasirala se i lozničkaTvornica konditorskih proizvoda Nelli koja je u lipnju otvorila novi pogon vrijedan 3 milijuna eura. Ovom investicijom kompanija je zaposlila 50 ljudi i povećala proizvodnju za 80%, a asortiman je proširen sa 40 novih vrsta čokolada, raznih ukusa i u različitim veličinama. Osim toga, kompanija osvaja i nova tržišta, pa je ugovoren izvoz u Bjelorusiju i Armeniju, a najavila je i gradnju distribucijskog centra.

Na jedanaestom mjestu liste eKapije našlo se tvrtka Darkom iz Rumenke kod Novog Sada koje je u poslovnoj zoni Šapca kupilo zemljište za izgradnju otkupno-rashladnog centra za poljoprivredne proizvode. Darkom se bavi trgovinom voćem i povrćem na veliko, a osim Šapca poslovne jedinice ima i u Subotici, Vrbasu, Beogradu i Somboru. U tvrtki su potvrdili da planiraju izgradnju otkupnog centra, na zemljištu površine 15.000 m2.

U listopadu je u selu Sutjeska, kod Sečnja, otvorena tvornica Friglo, koja se našla na 12 mjestu ove liste. Ovaj pogon opremljen je tehnologijom posljednje generacije za obradu i smrzavanje namirnica, a tvornica posluje u okviru Poljoprivredno-ribarskog kombinata Sveti Nikola čiji su vlasnici dvije beogradske firme - Neimar V i Kemoimpex.

Proizvodnja noodle u Srbii


Kompanija Ferrero Rocher i u 2017. godini bila je zainteresirana za dodatne površine zemljišta u Srbiji na kojima bi podigla nasade lješnjaka za potrebe svoje konditorske proizvodnje. Ona se našla na 13 mjestu liste, a uz interes za kupovinu zemlje Talijani su u Zrenjaninu predstavili i mjere podrške za proizvodnju lješnjaka, i na taj način praktično nastavili tražiti partnere za proizvodnju lješnjaka u Banatu.

Četrnaestoplasirana je Beogradska industrija piva koja je u 2017, nakon pet neuspješnih pokušaja prodaje, našla zakupca. Riječ je o srpskoj tvrtkoj M-6 Eden makedonskog biznismena Svetozara Janevskog koje će za zakup BIP-a plaćati 76.000 EUR mjesečno. U srpnju je obnovljena i proizvodnja BIP piva, nekada poznatog brenda u Srbiji i regiji, a najavljen je i plasman na tržišta regije.

Na petnaestom mjestu je investicija vinarije Kovačević koja planira gradnju novog vinskog podruma na 7.000 m2. U razvoj turizma i vinarstva uložit će više od 5 milijuna eura. Vlasnik Miroslav Kovačević rekao je za eKapiju da bi izgradnja novog objekta mogla krenuti već 2018, a očekivana vrijednost investicije je između 5 i 10 milijuna eura. 

Na listi se našao i prvi pakirni centar za borovnice u Srbiji koji je u svibnju otvoren u Grockoj, te "tvornica meda" u Rači, za čiju izgradnju su počele pripreme u kolovozu. 

I talijanska kompanija La Linea Verde je osigurala mjesto na listi, buduić da je nakon prvobitne najave o otvaranju tvornice u Dobrincima kod Rume sredinom svibnja,  rok pomjeren za kraj godine. Ovi pogoni još nisu počeli raditi, ali iz općne Ruma za eKapiju kažu kako je sve spremno - objekat je završen, radnici su prošli obuku i čeka se samo konačna odluka menadžmenta o datumu. U pitanju je tvornice za preradu i pakiranje povrća, a u Dobrincima će biti zaposleno 150 ljudi.

Tu je i nizozemskl Royal de Heus koji je u prosincu u Šapcu otvorio novi pogon za proizvodnju stočne hrane, uloživši 3 milijuna eura  Slijedi ga tvornica premiksa za stočnu hranu Ravago Chemicals izgrađena u Feketiću, koja je počela raditi u srpnju. 

  • Avatar
    limun 06. Veljača 2018. u 05:07 Mi mislimo da je samo pšenica i krave poljoprivreda, a ne okrećemo se onom što tržište traži i ne udružujemo se. Zajednička skladišta iprerada
  • Avatar
    limun 06. Veljača 2018. u 05:04 Baš čudno nema ulaganja u krave, samo voće?! Treba učiti i od onih koje ne voliš. Prerađivačka industrija i visoko dohodovni proizvodi.
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje