Prodaja zemlje

U Srbiji od 1. rujna 2017. stranci mogu kupovati zemlju

Agrovijesti
Zemljište Fotografija: Pixabay
Prema riječima šefa Sektora za europske integracije Delegacije EU u Srbiji Freeka Janmaata građani i kompanije iz EU od 1. rujna  2017. prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, mogu kupovati zemlju direktno, ali je objasnio da to i sada rade tako što kupuju tvrtke koje su registrirane u Srbiji

Šef Sektora za europske integracije Delegacije EU u Beogradu Freek Janmaat,  poručio je kako nema mjesta strahu da će stranci pokupovati poljoprivredno zemljište u Srbiji, kad to bude omogućeno po sporazumu sa EU. Kako je istaknuo oni i sad imaju način da kupuju zemlju, pa to ne čine u velikoj mjeri.

On je, na konferenciji NIN Fokus EU "Budućnost srpske poljoprivrede" rekao da građani i kompanije iz EU od 1. rujna  2017. prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, mogu kupovati zemlju direktno, ali je objasnio da to i sada rade tako što kupuju tvrtke koje su registrirane u Srbiji.

"To se ipak ne događa u velikoj mjeri", rekao je Janmaat i istakao da bi investicije u zemljište bile poželjne, jer se mnogo zemlje u Srbiji ne koristi.

"Investitori bi donijeli znanje i tehnologiju, a to je potrebno da zemlja ponovo bude korištena, to je dobro i za farmere", rekao je on. Osvrnuo se i na zaštitne mjere koje je Srbija uvodila u dva navrata na uvoz mesa i mliječnih proizvoda iz EU i naglasio da je stav Unije da je to neopravdana mjera. 
"Pozvali smo vladu tada da bez odlaganja otkloni dodatne tarife za mliječne proizvode iz EU, žive svinje i svinjsko meso. Te mjere u načelu mogu biti donijete, ako su opravdane i vremenski ograničene, ali to nije bio slučaj", rekao je Janmaat. Doddao je kako su cijene u Srbiji niske, ali su trenutno svuda takve i na tržišt EU i na globalnom tržištu.

"Zato ne osjećamo da su mjere opravdane i bolje je da se orijentirate više ka tržišnoj praksi, a to znači da stimulirate produktivnost i kompetitivnost", poručio je.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje