Osiguranje usjeva

U Srbiji osigurano manje od 10 posto obradivoga zemljišta

Agrovijesti
Štete od mraza u vinogradima Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL
Razlozi nerazvijenosti osiguranja poljoprivrede su nizak životni standard ruralnoga stanovništva, neinformiranost proizvođača o prednostima osiguranja, niska kultura osiguranja, ograničeni kapaciteti osiguravatelja i mišljenje kako država treba nadoknaditi sve štete.

U Srbiji je osigurano manje od 10 posto obradivoga zemljišta i manje od 5 posto registriranih gospodarstava. Premija osiguranja poljoprivrede od 2,04 milijarde dinara čini manje od 3 posto ukupnoga tržišta osiguranja, a oko 40 posto premija subvencionira država, što je u 2016. godini za osiguranja u poljoprivredi, za koja su korištene subvencije, iznosilo oko 450 milijuna dinara.


Kako u razgovoru za eKapiju kaže profesorica dr Jelena Kočović s Ekonomskog fakulteta u Beogradu, poljoprivredna proizvodnja je po svojoj prirodi jako podložna djelovanju brojnih faktora izvan kontrole proizvođača. Ključni faktor rizika su prirodne nepogode, čiji intenzitet i frekvencija pod utjecajem klimatskih promena rastu, poprimajući katastrofalne razmjere.

Razlozi nerazvijenosti osiguranja poljoprivrede su nizak životni standard ruralnoga stanovništva,neinformiranost proizvođača o prednostima osiguranja, niska kultura osiguranja, ograničeni kapaciteti osiguravatelja i mišljenje kako država treba nadoknaditi sve štete. U takvim uvjetima štete od elementarnih nepogoda u najvećem dijelu podnosi država. U konačnici njihovi efekti prelijevaju se na stanovništvo, kao porezne obveznike i korisnike poljoprivrednih proizvoda - objašnjava profesorica Kočović.

Najčešće osiguranje samo od osnovnoga rizika

Nisku razinu osiguranja poljoprivrede potvrđuju i podaci iz kompanije Dunav osiguranje, koja je u 2015. ostvarila premiju osiguranja usjeva u iznosu od 772.088.542 dinara ili 3,6 posto ukupnoga premijskog prihoda, a premija osiguranja životinja iznosila je 88.942.823 dinara ili 0,41 posto. Premija u osiguranju poljoprivrede čini 4,01 posto ukupne ostvarene premije Dunav osiguranja.

- Taj postotak nedovoljan je kada se sagleda kolike su mogućnosti osiguranja poljoprivrede. Taj udjel bi,naime, trebao premašiti 10 posto - kaže za eKapiju Jovica Jović, koordinator za osiguranje poljoprivrede u kompaniji Dunav osiguranje.

Poljoprivredni proizvođači uglavnom osiguravaju svoje ujseve samo od osnovnoga rizika (grad, požar i udar groma) i to čini od 95 do 98 posto svih zaključenih osiguranja, a u dopunskim rizicimaa osiguravaju se najviše od proljetnoga mraza i oluja.

Zainteresiranost poljoprivrednih proizvođača je slaba. Javlja se tek kada grad ili neki drugi uzrok ošteti njihove usjeve i počini štetu koju oni sami nisu u stanju podnijeti. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje