Potrošnja

U Srbiji potrošnja kruha pala za 17,8 kilograma

Agrovijesti
Kruh Fotografija: Pixabay
Svaki stanovnik Srbije pojede oko 83 kilograma kruha godišnje, dok je prije devet godina trošio 101,8 kilograma. Prema analizi Ankete o potrošnji stanovništva Republičkog zavoda za statistiku u posljednjih devet godina prosječna potrošnja kruha i peciva po glavi stanovnika smanjena je za 17,8 kilograma

Potrošnja kruha i peciva prema najnovijim istraživanjima u Srbiji je pala za 17,5%. Svaki stanovnik Srbije pojede oko 83 kilograma kruha godišnje, dok je prije devet godina trošio 101,8 kilograma. Prema analizi Ankete o potrošnji stanovništva Republičkog zavoda za statistiku u posljednjih devet godina prosječna potrošnja kruha i peciva po glavi stanovnika u Srbiji smanjena je za 17,8 kilograma.

"Kruh je najvažnija životna prehrambena namirnica i praktički jedina namirnica koja se svakodnevno jede od rođenja do smrti", izjavio je za Večernje novosti Zdravko Šajatović, v. d. direktora "Žitovojvodine". On kaže da prehrambena važnost kruha posebno dolazi do izražaja u razdobljima teške ekonomske krize i rastućeg siromaštva kada, u pravilu, dolazi do smanjivanja potrošnje ostalih, biološki i nutritivno vrednijih namirnica poput mesa, mlijeka, sira, voća i povrća, a raste potrošnja kruha. Međutim to pravilo očigledno posljednjih godina ne vrijedi u aktualnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji.

Prema procjeni "Žitovojvodine", godišnje se u Srbiji melje pšenice u količini od oko 1,2 milijuna tona. Od navedene količine pšenice proizvede se oko 860.000 tona brašna, koje se potroši za neposrednu potrošnju stanovništva, za kruh i pecivo, ali i za konditorsku industriju i izvoz. Očekuje se da će Srbija ove godine izvesti oko 200.000 tona brašna. Iz ovih procjena može se zaključiti da, osim prijelaznih zaliha, postoji izvjestan stalni višak brašna na tržištu.

Osim što se smanjila potrošnja kruha po glavi stanovnika, smanjen je i broj stanovnika Srbije za 32.366 (sa 7.146.759 na 7.114.393 stanovnika zaključno s 2013.) ističu u "Žitovojvodini", što je vjerojatno djelomično utjecalo na smanjenje ukupne potrošnje kruha i peciva. 

Promatrajući regionalno, ukupna potrošnja kruha po glavi stanovnika je ispod spomenutog prosjeka u razvijenijim područjima u Srbiji. Primjerice u Beogradu je ona 70, dok je u dijelu južne i istočne Srbije potrošnja značajno veća i iznosi 92 kilograma. Za razliku od potrošnje kruha, potrošnja peciva po glavi stanovnika u razvijenijim regijama veća je od procijenjenog prosjeka od 10 kilograma, odnosno manja u nerazvijenijim regijama.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje