Sigurnost hrane

U Srbiji raste nekontrolirani uvoz piletine

Agrovijesti
Piletina Fotografija: Thinkstock
U Srbiji radi oko 130 proizvođača koji se bave proizvodnjom pilećeg mesa, a samo 30 do 40 je registrirano.

U Srbiji se trenutno vodi velika bitka između trgovaca za pilećim mesom što niže cijene. Zbog toga raste nekontrolirani uvoz mesa sumnjive kvalitete. Takve tržišne prilike potrošačima najvjerojatnije odgovaraju, jer je meso sve jeftinije, ali na duži rok to nije dobro. Na taj način gubi se slijedljivost što utječe na smanjenje sigurnosti proizvoda, upozorio je Tibor Šimonka, predsjednik Uprave slovenske Perutnine Ptuj.

Istakao je kako u Srbiji radi oko 130 proizvođača koji se bave proizvodnjom pilećeg mesa, a samo 30 do 40 je registrirano. .

U Srbiji, ali i u državama regije postoji glad za jeftinim mesom. Veliki trgovci nabavljaju svega pedesetak posto mesa peradi od tri najveća proizvođača. Mnogo je onih čiji proizvodi dolaze do potrošača čudnim kanalima. Potrebno je da tržište bude bolje regulirano kako bi kupci bili sigurni da kupuju sigurne proizvode, istakao je Šimonka.

Ova tvrtka je od veljače 2016. u većinskom vlasništvu Slovenske industrije čelika, inače u vlasništvu ruske grupacije IMH.

Uz Perutninu, koja je privatizirala poduzeće Topiko iz Bačke Topole, najveći proizvođači na srpskom tržištu su Industrija mesa Matijević i Neoplanta.

iduće godine, kako je najavljeno, planirane su investicije u podizanje farmi koje ispunjavaju više europske standarde. Prednost Srbije je i u tome što jedina u ovom dijelu Europe ne dozvoljava upotrebu GMO hrane u prehrani životinja.

Srbija je za nas sve značajnije tržište, ali ima i veliki potencijal pogotovo za uzgoj peradi. Nastojat ćemo povećati broj farmi ali i ulaganja u klaonicu i preradu, kazao je Šimonka.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje