Doniranje hrane

U Srbiji se godišnje baci 250.000 tona hrane

Agrovijesti
Doniranje-lobiranje Fotografija: Pixabay
U Srbiji se godišnje, prema neslužbenim podacima, baci oko 250.000 tona hrane, rečeno je na panelu "Viškovi hrane na raskršću", na 10. "Mixer Festivalu 2019".

U Srbiji se godišnje, prema neslužbenim podacima, baci oko 250.000 tona hrane, rečeno je na panelu "Viškovi hrane na raskršću", na 10. "Mixer Festivalu 2019".

Istaknuto je kako je zato važno da kompanije strateški upravljaju viškovima hrane i tako budu odgovorne i prema lokalnoj zajednici, i prema planeti.

Na skupu je ukazano kako je kompanija Delez Srbija, kao najveći donator hrane u Srbiji koji 10 godina surađuje sa Bankom hrane, strateški posvećena temi viškova hrane, zbog čega se projekat doniranja voća i povrća "Pomažemo da imaju i oni koji nemaju", smatra za primjer korporativne odgovornosti.

"Odgovorno upravljanje viškovima hrane i reciklaža su sastavni dio naše strategije održivog poslovanja. U okviru projekta doniranja voća i povrća uključeno je čak 70 udruženja. Samo u posljednje četiri godine donirali smo više od 4.000 tone hrane", rekla je direktorica korporativnih komunikacija i održivog poslovanja Delez Srbije Mirjana Jovašević na panelu "Viškovi hrane na raskršću".

Kako je dodala, tijekom prošle godine Delez Srbije je reciklirala i 60 posto, odnosno više od 10.000 tona, ukupne količine otpada koji nastaje u trgovinama te kompanije.

Predstavnica Banke hrane iz Beograda Marijana Prebiračević je istaknula kako korisnicima jako znače redovne donacije, ali je ukazala na manjak zaposlenih, vozila i logistike.

U objavi se podsjeća i da više od 122 miliona ljudi u Europi gladuje, dok se istodobno baci se oko 90 milijuna tona hrane, vrijednosti 143 milijarde eura.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje