vinarstvo

U Srbiji se godišnje proizvede 2,6 milijuna boca vina sa geografskim podrijetlom

Agrovijesti
Vino Fotografija: Pixabay
Privredna komora Srbije dodijelila je predstavnicima devet vinarija priznanje Ljubičasta plaketa, kao proizvođačima najboljih vina u sustavu geografskog podrijetla.

Ljubičasta oznaka garantira vrhunsku kvalitetu i geografsko podrijetlo, a cilj dodijele ovog priznanja je afirmacija najboljih srpskih proizvođača, promocija vrhunskih vina, kao i širenje vinske kulture i značaja konzumiranja domaćih vina s geografskim podrijetlom, izjavio je zamjenik generalnog menadžera PKS Mihailo Vesović.

Srbija ima deficit u trgovini vinom, ali je kultura potrošnje vina posljednjih godina u porastu. Prema procjenama, godišnja potrošnja po glavi stanovnika je oko 10 litara, naveo je Vesović, ukazujući kako je cilj potaknuti domaće proizvođače da doprinesu prepoznatljivosti vina i na domaćem i na međunarodnom tržištu.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Velimir Stanojević ukazao je na značaj i potencijal geografskog podrijetla u Srbiji, kao i da je nadležno Ministarstvo poduzelo važne strateške korake, među kojima je formiranje vinogradarsko - vinarskog registra. Prema njegovim riječima, u skupštinskoj proceduri uskoro bi se trebao naći novi zakon o vinu.

U Srbiji danas ima 77 vinogorja, oko 22.000 hektara je pod vinovom lozom, što je ohrabrujuće, iako nisu dostignuti pravi kapaciteti i potencijali koje Srbija ima. Naš cilj je da u idućem razdoblju Srbija bude vinogradarsko-vinarska zemlja, istakao je Stanojević navodeći da na godišnjoj razini, od ukupno proizvedenih 2,6 milijuna boca s geografskim podrijetlom Srbija ima jako mali broj vina sa ljubičastom markicom.

Srbija uvozi oko 27 milijuna litara vina, a izvozi oko 14,5 milijuna litara vina, što pokazuje potencijal za unaprjeđenje i razvoj sektora, prenosi PKS.

Rukovoditelj grupe za vinogradarstvo Ministarstva poljoprivrede Darko Jakšić rekao je kako je resorno ministarstvo uskladilo sustav geografskog podrijetla vina sa zahtjevima Europske unije po pitanju kvalitete i geografskog podrijetla i da je uspostavilo nove oznake. Na kraju procesa kontrole proizvodnje vina s geografskim podrijetlom, vina se u skladu sa zakonskom regulativom označavaju markicama kvalitete i podrijetla.  

Proizvođači vina koji su ispunili uvjete za obilježavanje vina ljubičastim markicama kvalitete i kojima su uručena priznanja su - Vinarija Jović u Knjaževcu, Mali podrum u Krnjevu, Vinarska kuća Spasić Tržac, Rubin Kruševac, Vinarija Milosavljević u Bučju, Fruškogorski vinogradi u Banoštoru, Doo Vinum u Novom Sadu, Vinarija Zvonko Bogdan u Subotici i Vinarija Aleksandrović u Vinči.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje