Voćarstvo u regiji

U Srbiji se i dalje najviše sade šljive: Udjel gotovo 40 posto

Agrovijesti
Šljive Fotografija: Pixabay
Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, najzastupljenija voćna vrsta u Srbiji je šljiva s udjelom od 39 posto u ukupnim površinama pod voćnjacima i površinom od 72.116 hektara.

Republički zavod za statistiku proveo je u 2017. godini prvo istraživanje o voćnjacima u Srbiji, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede.

Po podacima najzastupljenija voćna vrsta u Srbiji je šljiva s udjelom od 39 posto u ukupnim površinama pod voćnjacima i površinom od 72.116 hektara. Slijede jabuke i maline sa 14 posto udjela u ukupnim površinama pod voćnjacima. Ukupne površine pod jabukama su 25.281 hektara, a pod malinama 26.360 hektara. Višnje sudjeluju s deset posto u ukupnim površinama pod voćnjacima s ukupno 18.956 hektara.

Sve tri voćne vrste, navodi se u analizi, šljive, jabuke i maline najzastupljenije su u regijama Šumadije i zapadne Srbije. Te regije sudjeluju s čak 89 posto u ukupnim površinama pod šljivama u Srbiji, 39 posto u ukupnim površinama pod jabukama i 69 posto u ukupnim površinama pod malinama.

Najzastupljenije jabuke u Srbiji su sorte grupe idared, koja sudjeluje s čak 41 posto u ukupnim površinama pod jabukama. Druge po zastupljenosti su jabuke grupe „ostale sorte”, a na trećem mjestu je sorta zlatni delišes, koja u ukupnim površinama pod jabukama zastupljena sa 14 posto. 

Više od polovine površina pod kruškama u Srbiji čine sorte grupe vilijamovka – 58 posto. Breskve žutog mesa predstavljaju 88 oposto ukupnih površina pod breskvama, a breskve bijelog mesa 12 posto. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje