NAREDBOM VETERINARSKE INSPEKCIJE

U Srbiji u 2017. uništeno 50 tona mesa, mlijeka i jaja

Agrovijesti
Inspekcija Fotografija: Thinkstock
Iz prometa je u Srbiji prošle godine povučeno 49.857 kilograma namirnica životinjskog podrijetla. Razlog - istekao rok uporabe i mikrobiološka neispravnost

Gotovo 50 tona namirnica životinjskog podrijetla uništeno je prošle godine po naredbi Veterinarske inspekcije Srbije. Razlog nisu samo "krive" deklaracije na kojima nije bilo svih potrebnih podataka, već i to što im je istekao rok uporabe. Dio ove hrane povučen je iz prodaje i zbog mikrobiološke neispravnosti.

Od siječnja do kraja prošle godine Vetarinarska inspekcija je u 25 okruga obavila čak 6.519 izvanrednih službenih kontrola u mesnicama, trgovinama, prodavnicama delikatesa, ribarnicama, zatim ugostiteljskim i objektima brze hrane, tržnicama. U tim akcijama otkrili su 1.235 nesukladnosti. 

- Razlog povlačenja hrane je najčešće nedostatak slijedljivosti i istek roka trajanja proizvoda, ali i mikrobiološki parametri iznad referentnih vrijednosti za određenu hranu - kažu u Veterinarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Slijedljivost znači da se u svakom trenutku zna tko je za što odgovoran. Ako se utvrdi da hrana nije sigurna za potrošače, onda mora biti poznato tko će za to odgovarati. 

Prošle godine naređeno je 1.159 korektivnih mjera, izdano 928 rješenja i podnijeto 319 prijava - naglašavaju u veterinarskoj inspekciji. - Neškodljivo je uništeno 49.857 kilograma hrane životinjskog podrijetla, jer su nesigurne za potrošače. Od tih količina, najviše je mesa i proizvoda od mesa - 31.371 kilograma, uništeno je i 3.249 kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i 1.161 ribe i proizvoda od ribe. Uklonjeno je 10.113 kilograma jaja, 3.903 kilograma meda i ostale hrane životinjskog podrijetla 48,7 kilograma.

Provodeći redovne kontrole u 18.551 objekata , veterinarska inspekcija je za 12 meseci 2017, kroz 29.315 rješenja naredila mjere za otklanjanje nedostataka i podnijela 3.585 prijava. Obavljeno je i 158 službenih kontrola neregistriranih objekata.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje