Ratarstvo

U Srbiji zasijano 15 posto više kukuruza nego 2015.

Agrovijesti
Sjetva Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL
Ove godine se, prema procjenama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, očekuje se da će kukuruzom biti zasijano oko 142.000 hektara, što je za 15 posto više u odnosu na prošlu godinu

Kukuruz je najznačajnija kultura u strukturi proljetne sjetve u Srbiji, te dodatni motiv za povećanje površina proizvođačima predstavljaju znatno niže cijene repromaterijala - sjemena i dizel goriva, navodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u svom priopćenju.

Prema procjenama stručnih službi, cijena sjetve kukuruza iznositi će oko 1.740 KM (oko 6.800 kn) po hektaru i niža je za oko devet posto u odnosu na prošlu godinu. „U procjenu troškova sjetve uračunati su troškovi obrade zemljišta, gnojivo, kultivacija, zaštita i cijene sjemena“, navode u priopćenju. Cijene su okvirne i mogu varirati ovisno od područja, plodnosti zemljišta, kao i raspoložive mehanizacije. Uzimajući u obzir prosječne vremenske prilike na prostorima Republike Srpske i ostvarene prosječne prinose u posljednjih pet godina, procjena je da se u ovoj godini može očekivati prosječan prinos kukuruza od pet tona po hektaru.

Državna sredstva za poticanje proizvodnje

Radi poticanja tekuće proizvodnje i dinamičnijeg razvoja poljoprivrednog sektora u cjelini kao i osiguravanja uvjeta za proljetnu sjetvu, Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo osigurali su mjere potpore, kao što je nastavak subvencija za plavi dizel za proljetne i jesenske radove u količini od 100 litara po hektaru, odnosno do 11 milijuna litara, što iznosi oko šest milijuna KM (23,4 mil.kn) za realizaciju ove mjere za cijelu godinu.

S ciljem potpore povezivanju primarne proizvodnje i prehrambene industrije osigurana su namjenska kreditna sredstva u okviru linija kredita i zajmova IRB-a Republike Srpske za ugovaranje, proizvodnju i otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda, za što je raspoloživo 25 miljuna KM (97,4 mil.kn) revolving sredstava. Iz Ministarstva napominju da će do početka kampanje proljetne sjetve biti isplaćene sve obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima, koje se odnose na zahtjeve za isplatu poticajnih sredstava iz prošle godine.

Osigurana su sredstva za pravovremenu isplatu novčane potpore po jedinici zasijane površine pod merkantilnom pšenicom u iznosu od 250 KM (974 kn) po hektaru, kao neophodne stimulativne mjere za nastavak sjetve u proljetnoj sezoni. Iz Ministarstva ističu da će se osigurati redovitu isplatu potpora, kako za podršku tekućoj proizvodnji, tako i za podršku dugoročnim ulaganjima po osnovu zahtjeva za ovu godinu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje