EU fondovi

U studenom zeleno svjetlo Srbiji za novac EU za poljoprivredu

Agrovijesti
EU Fotografija: Thinkstock
Srbija bi u studenom od Europske komisije mogla dobiti "zeleno svjetlo" za korištenje pretpristupne pomoći iz programa IPARD za poljoprivredu, a novac bi poljoprivrednicima bio dostupan krajem 2017. ili početkom 2018. godine, kazala je državna tajnica u srpskom ministarstvu financija Jelana Stojović. Dužnosnik EU rekao je da će prva sredstva iz programa IPARD biti za nabavku mehanizacije i preradu hrane.

Stojović je na zasjedanju Odbora za praćenje primjene pretpristupnog programa za razvoj sela od 2014. do 2020. kazala kako će do sredine lsitopada biti predana dokumentacija za korištenje pomoći iz programa IPARD, koju treba u studenom ponovo pregledati revizori i dati konačno odobrenje za početak korištenja sredstava.

"Napravili smo napredak u nekoliko sektora, unaprijedili pravne procedure i institucionalni okvir i kapacitete svih IPARD tijela", rekla je Stojović i dodala kako je završena zgrada Uprave za agrarna plaćanja, što je bio uvjet da bi Srbija dobila novac iz EU za poljoprivredu.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Janjatović precizirao je da će revizori Generalnog direktorata za poljoprivredu i razvoj sela EK posjetiti Beograd od 20. do 25. studenog, kako bi provjerili da li su otklonjeni svi nedostaci za dobivanje novca iz IPARD fondova.

"Prvi natječaji za sredstva iz IPARD fondova bit će spremni za prosinac 2017. ili početak 2018. godine, kada će i biti objavljeni", dodao je on. Janjatović je kazao kako se potpisivanje prvih ugovora za sredstva, za one koji konkuriraju i čiji se projekti prihvate, mogu očekivati sredinom 2018. godine.

Inače, nadležne institucije u Srbiji odabrale su šest glavnih mjera koje će se podržavati sredstvima EU: investicije u poljoprivredna gospodarstva proizvođača mlijeka, mesa, voća i povrća i drugih usjeva, investicije u preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda za mikro, mala i srednja produzeća koja se bave preradom mlijeka, mesa, voća i povrća, organska poljoprivreda, lokalni razvoj u ruralnim sredinama od strane lokalnih akcijskih grupa (naročito javno-privatnih partnerstava), diverzifikacija poljoprivrednih gospodarstava i poslovni razvoj za privatne objekte seoskog turizma i tehnička pomoć.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje