Manifestacije

U Sunji održana 24. državna konjogojska izložba Hrvatski posavac i Hrvatski hladnokrvnj

Agrovijesti
Konjogojska izložba u Sunji Fotografija: Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu
Hrvatski hladokrvnjak svoju je primarnu ulogu „rad s naglaskom na vuču“ izgubio te je danas postao konj za proizvodnju mesa, no značajna je njegova uloga u očuvanja pašnjaka i parkova prirode. Prema nepotpunim podatcima revizije uzgoja Središnjega saveza udruga uzgajivača Hrvatskoga hladnokrvnjaka u 2017. godini zabilježeno je 7030 grla. U odnosu na godinu ranije broj grla hrvatskoga hladnokrvnjaka smanjio se za 126 grla ili 1,76 posto.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je na svečanom otvaranju 24. državne konjogojske izložbe u organizaciji Općine Sunja, kao i 13. sajma, zadrugarstva i turizma, čiji je organizator Turistička udruga Sunja. Manifestacija se tradicionalno održava uz Dan Općine Sunja te je i ove godine okupila velik broj uzgajivača uz predstavljanje autohtonih pasmina Hrvatskog posavca i Hrvatskog hladnokrvnjaka.

Uzgoj pasmine hrvatski posavac stoljetna je tradicija u Hrvatskoj te je raširen na području cijele zemlje, no uzgoj je uglavnom orijentiran prema geografskom žarištu sliva rijeke Save. Njegov je veliki značaj održavanje sustava poplavnih područja u kojem je nastao i u kojem se uzgaja. Zbog svoje autohtonosti i ugroženosti uključen je u sustav državne potpore i oživljavanja uzgoja. Iz Središnjega saveza uzgajivača konja Hrvatski posavac napominju kako je u 2017. u odnosu na 2015. zabilježen pad broja grla koji je u 2015. iznosio 5166, a u 2017. godini 4878 komada.

Hrvatski hladokrvnjak svoju je primarnu ulogu „rad s naglaskom na vuču“ izgubio te je danas postao konj za proizvodnju mesa, no značajna je njegova uloga u očuvanja pašnjaka i parkova prirode. Prema nepotpunim podatcima revizije uzgoja Središnjega saveza udruga uzgajivača Hrvatskoga hladnokrvnjaka u 2017. godini zabilježeno je 7030 grla. U odnosu na godinu ranije broj grla hrvatskoga hladnokrvnjaka smanjio se za 126 grla ili 1,76 posto.

„Kad gledamo naše autohtone pasmine konja – Hrvatskog posavca i Hrvatskog hladnokrvnjaka, možemo reći da one predstavljaju puno šire od njihove uloge u poljoprivredi i očuvanju biološke raznolikosti. One predstavljaju bogatu baštinu hrvatskog naroda na koju smo izuzetno ponosni i koju vrlo često predstavljam u Bruxellesu, ali i kad dolaze strani gosti ili dužnosnici onda im je pokazujem ovdje u Hrvatskoj. Gosti su jako iznenađeni na pozitivan način raznolikošću koju Hrvatska ima jer doslovce svaka naša mikroregija ima svoju nošnju i neku svoju posebnost, tradicionalno jelo ili neki proizvod. Zanimljivo je čuti njih kada kažu da tako jedan mali narod na tako malom teritoriju ima tako veliko kulturno i narodno bogatstvo i smatram da na to trebamo biti ponosni“, kazala je Petir. Ona je sve pozvala na zajedništvo jer kako je rekla, "kada smo zajedno onda smo najjači i pobjeđujemo te je ujedno zahvalila svima koji žive na selu i čuvaju hrvatske ruralne prostore od propadanja.

U svim su kategorijama dodijeljene nagrade, a šampionima izložbe proglašeni su Stambol, stariji pastuh hrvatskog hladnokrvnjaka uzgajivača Ivana Pettersa te Lara, kobila sa ždrebetom uzgajivača Ivana Kosara, oba grla autohtone pasmine Hrvatski hladnokrvnjak. Šampion pasmine Hrvatski posavac u kategoriji pastuha je Rajko, vlasnice Mire Vučetić, a u kategoriji kobile sa ždrebetom – Mila, vlasnika Igora Hrastovića.

Svečanom otvorenju izložbe uz zastupnicu Petir prisustvovali su i potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, kao i mnogobrojni drugi gosti.

U okviru Sajma, Petir je sudjelovala i na početnoj konferenciji projekta “Znanjem do nove šanse” koji provodi Općina Majur na čelu s načelnicom Klementinom Karanović financiranom iz Europskog socijalnog fonda u sklopu natječaja “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III.” Partneri u projektu su Lokalna akcijska grupa Una i Hrvatski zavod za zapošljavanje Sisak, provodi se na području LAG-a Una, odnosno grada Hrvatske Kostajnice i Općine Dvor, Hrvatska Dubica, Sunja i Majur.

"Projekt vrijedan oko milijun kuna želi povezati, educirati i motivirati sve nezaposlene osobe s ovih područja kroz edukacijske programe i aktivnosti Kluba za zapošljavanje. Ciljna skupina su dugotrajno nezaposleni s niskim obrazovanjem te su im mogućnosti za zapošljavanje male ili nikakve jer im nedostaje osnovnih znanja i vještina", rekla je načelnica Općine Majur Klementina Karanović. Marijana Petir dodjelila je i priznanja te nagrade za najbolje uređene okućnice u Općini Sunja u nazočnosti predsjednice Turističke udruge Sunja Višnje Đakula.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje