NEOBIČNA PONUDA

U švicarske supermarkete stigli su hamburgeri od skakavaca i cvrčaka

Agrovijesti
Skakavci Fotografija: Marijan Šušenj/PIXSELL
Glasnogovornica švicarskog Federalnog ureda za sigurnost hrane i veterinu potvrdila je da je Švicarska prva zemlja na svijetu koja je odobrila masovnu komercijalnu prodaju insekata za konzumaciju

U švicarskom lancu supermarketa Coop u ponedjeljak su počeli prodavati prve burgere napravljeni od kukaca, kao alternativu za ljude koji ne jedu meso (barem ne meso sisavaca), piše portal Plava kamenica. Burgeri, zapravo okruglice od kukaca, u maloprodaju kasne četiri mjeseca jer su  morali proći komplicirane birokratske procedure. Švicarci sada mogu jesti hamburgere od skakavaca i cvrčaka. Glasnogovornica švicarskog Federalnog ureda za sigurnost hrane i veterinu potvrdila je da je Švicarska prva zemlja na svijetu koja je odobrila masovnu komercijalnu prodaju insekata za konzumaciju. 

Coop, drugi najveći lanac supermarketa u zemlji, nudi i okruglice od crva brašnara u ograničenoj seriji koju će proširiti ako kupci pokažu interes. Švicarski zakon od 1. svibnja omogućavaju konzumaciju zrikavaca, skakavaca, cvrčaka i crva brašnara. Ove vrste odobrene su jer se njima već hrane životinje. Da bi se mogli prodavati ljudima, moraju se razmnožiti najmanje četiri generacije kukaca.  Moraju se uzgajati u strogo kontroliranim uvjetima sa svim potrebnim atestima ali nije propisano iz kojim zemalja se smiju uvoziti.

Prvi i zasad jedini proizvođač je startup Essento koji prodaje kukce supermarketima Coop u Lausannei, Ženevi i Bernu te na internetu. “Korištenje kukaca u prehrani ima puno prednosti”, rekao je osnivač Essenta Silvio Baselgia “interes gastronomije za kukce raste, riječ je o životinjama bogatog nutricionističkog profila, a njihova proizvodnja štedi resurse”. Avanturistie će jedan burger koštati osam eura, a u cijenu su uključni i prilozi od riže i povrća. Baza za burgere je slanutak, a začinjeni su korijanderom, češnjakom lukom, pešrinom.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje