Ministar Tolušić sa 70-tak ministara poljoprivrede u Berlinu o budućnosti poljoprivrede

U svijetu raste proizvodnja mesa, ali su cijene i dalje pod pritiskom posebno kod mlijeka i mesa

Agrovijesti
Zeleni tjedan u Berlinu Fotografija: Agrobiz
Ministri su se njome obavezali na promicanje stočarske proizvodnje koja efikasno koristi resurse te na provedbu aktivnosti za zaštitu okoliša i smanjivanje negativnih učinaka klimatskih promjena, ali i osiguranje adekvatne razine poljoprivredne proizvodnje kako bi se zadovoljile rastuće globalne potrebe za hranom.

U sklopu sajma Zeleni tjedan u subotu je održana 10. po redu ministarska konferencija "Global Forum for Food and Agriculture". Konferencija se održala u Saveznom ministarstvu za ekonomske poslove i energiju, a kao domaćin, predsjedao je Christian Schmidt, ministar hrane i poljoprivrede Njemačke. Više od 70 ministara i drugih visokih dužnosnika zaduženih za poljoprivredu u isto toliko zemalja iz svih regija svijeta, tom je prilikom usvojilo i Komunikaciju pod nazivom "Oblikovanje budućnosti stočarstva - održivo, odgovorno i učinkovito."

Zelen tjedan u Berlinu

Ministri su se njome obavezali na promicanje stočarske proizvodnje koja efikasno koristi resurse te na provedbu aktivnosti za zaštitu okoliša i smanjivanje negativnih učinaka klimatskih promjena, ali i osiguranje adekvatne razine poljoprivredne proizvodnje kako bi se zadovoljile rastuće globalne potrebe za hranom.

Međunarodni zeleni tjedan Berlin (IGW) 2018 počeo je u petak s najjačim međunarodnim sudjelovanjem u 92-godišnjoj povijesti. Na sajmu se predstavlja 1.660 izlagača iz 66 zemalja, a na njega se vratila i Rusija koje nije bilo proteklih godina zbog sankcija koje je EU uvela prema njoj.

Kako je istaknuto na konferenciji proizvodnja mesa će u ovoj godini nastaviti rasti, a tome će posebno doprinijeti razvoj ove industrije u Brazilu, Kini i SAD. Rezultati istraživanja pokazuju da će rast proizvodnje u većoj ili manjoj mjeri biti izražen u čitavom svijetu, a najveću ekspanziju, kako se predviđa, doživjet će proizvodnja goveđeg i svinjskog mesa.

Očekuje se i rast proizvodnje pilećeg mesa, ali ne u mjeri u kojoj je to bilo 2017. godine.

Zeleni tjedan u Berlinu

Ono što proizvođače očekuje u 2018. je i borba za osvajanje novih tržišta i povećanje izvoza. Trgovina će biti pod snažnim utjecajem politike, odnosno Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini, Brexita i odnosa na relaciji Kina i SAD. Također će, kako se predviđa, na razinu trgovanja utjecati i biosigurnosni razlozi, odnosno opasnost zbog mogućnost od izbijanja ptičje gripe, afričke kuge svinja i drugih potencijalni oboljenja kod stoke.

Sektor proizvodnje mesa u svijetu u ovoj godini, kako se predviđa, obilježit će i povećanje neujednačenost konsolidcije ovog sektora, razvoj maloprodajne mreže, povećanje proizvodnje proteina iz alternativnih izvora i daljnji razvoj tehnologije. Očekuje se i rast on line prodaje svježih proizvoda, posebno na tržištu Kine. Razvoj tehnologije u proizvodnji mesa bit će pod jakim utjecajem traženja rješenja koja imaju najmanji negativan utjecaj na životnu sredinu.

Oporavak njemačkih seljaka

Zeleni tjedan u Berlinu

Tijekom Zelenog tjedna održavaju se brojne konferencije i okrugli stolovi. Na jednoj od njih, posvećenoj trendovima u agraru, Joachim Rukwied, predsjednik njemačkog sindikata poljoprivrednika (DBV) rekao je kako je nakon krize 2015./16., njemačka poljoprivreda doživjela je gospodarski oporavak 2017. godine.

Naši poljoprivrednici iskoristili su ovu fazi oporavka prvo kako bi razvili svoje kapitalne resurse, a drugo investirali u inovacije i nove tehnologije. Digitalizacija predstavlja priliku za uvođenje i primjenu novih rješenja u zaštiti okoliša i dobrobiti životinja. Posljednjih godina uspjeh Inicijative za dobrobit životinja dovodi do trajnih poboljšanja u uvjetima pod kojima se uzgaja stoka posebice vinje i perad. Tako će ove godine oko 23% svinja u Njemačkoj bit tovljene u skladu s Inicijativom za dobrobit životinja. Nova regulacija dovela je do promjena u uzgoju koje pružaju osnovu za primjenu gnojiva dušika i tekućeg gnoja što je prikladnije za određene lokacije.

Na području zaštite klime, sami poljoprivrednici, kroz inovacije i poboljšanu učinkovitost, poduzimaju mjere za smanjenje štetnih emisija stakleničkih plinova za 25 do 30 posto do 2025. i 2030. godine u usporedbi s razinama iz 1990. godine.

Neprestano širenje obnovljivih izvora energije, biomase i bioenergetike također ima pozitivan utjecaj na klimu u skladu s ciljevima međunarodnih sporazuma o zaštiti klime. Politika u Njemačkoj i EU mora usvojiti pravi put da bi se taj cilj postigao, kazao je Joachim Rukwied. Dodao je kako poljoprivredna tržišta pokazuju znakove slabosti u 2018. godini. Cijene proizvođača važnih proizvoda, posebice svinjetine, mlijeka i zrna ponovno su pod pritiskom. Bitno je da cijene ostanu stabilne, osobito s obzirom na stalne napetosti koje utječu na gospodarsku situaciju. "

Christoph Minhoff, predsjednik Saveza njemačkih industrija hrane i pića (BVE) izjavio je kako industrija hrane očekuje da će prodaja postaviti nove rekorde u 2017. godini. Prema prvim procjenama prodaja je u Njemačkoj porasla za 5,7 posto na 181 milijardu eura. Znatan rast domaćeg tržišta, čak za 5,1 posto, čak je premašio izvoz koji je i dalje bio pokretačka snaga ove industrije 2017. godine.

Ukupni izvoz hrane iz Njemačje porastao je za 6,9 posto na 60,4 milijarde eura. Zapošljavajući gotovo 600.000 ljudi u nekih 6.000 tvrtki, sektor hrane je treća po veličini industrija u Njemačkoj, koja opskrbljuje 82 milijuna potrošača s dobrom kvalitetnom hranom po povoljnim cijenama. U našim se zemljama uvažava i naš proizvod, što je pokazalo izvoz 33 posto.

Njemačka treba vladu koja je stabilna i sposobna djelovati kako bi zaštitila mogućnosti za rast. Tvrtke u prehrambenoj industriji zahtijevaju tržišno okruženje koje je u skladu s industrijskim zahtjevima, i onaj koji promiče sigurnost planiranja, ekonomsku učinkovitost i održivost. Sve veći broj tvrtki s inovativnim idejama ulazi u tržište. Trenutačno vidimo tržište u tranziciji, a politika bi trebala učiniti sve kako bi potaknula taj potencijal. Industrija hrane osigurava prihode i prosperitet u ruralnim područjima, a politika bi trebala priznati tu činjenicu ", izjavio je glavni izvršni direktor BVE-a Christoph Minhoff.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje