OPG LIVAK

U tijeku berba na jedinstvenoj plantaži u Hrvatskoj – bijelog gloga

Agrovijesti
Ljekovito bilje Fotografija: Thinkstock
Kažimo još na kraju kako na OPG Livak ima i gospine trave, majčine dušice, stolisnika, mente…te drugih samoniklih ljekovitih biljki pa, ako navratite, domaćin će vas rado ponuditi ljekovitim čajem ili kakvim drugim pripravkom.

Počinje berba na najvećoj plantaži bijelog gloga u Hrvatskoj, a najveća je zbog toga što je za sada jedina – kaže ovo pomalo šaljivo Predrag Livak, vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Kutjevu na kojemu je, osim gloga, još mnogo drugog ljekovitog bilja, prenosi Požeški vodič.

A ta ‘najveća’ hrvatska plantaža bijelog gloga postoji otprilike šest godina i na njoj su sada četiri velika stabla te 30o-njak manjih. – Nije mi poznato zašto nema više uzgajivača bijelog gloga jer, nema puno ulaganja u njega i može biti isplativo. Nije teško brati ga ali, kako glog na sebi ima dosta trnja, berba bude zabavna i ‘milozvučna’. Inače, kao i većina samoniklog bilja, glog se bere po sunčanom vremenu i to točno kad procvjeta jer je ukus čaja bolji kad se uberu list i upravo procvjetao glog. Ove godine rodio je kao nikad prije – dodao je P.Livak.

Bijeli glog s plantaže Predrag Livak je do sada uglavnom koristio za vlastite potrebe no, nešto je i poklanjao i prodavao. Ubudući bi se to trebalo promijeniti.

Bijeli glog je blagotvoran kod visokog i niskog tlaka, dobar je za srce i krvožilni sustav. U slijedećih pet godina planiram proširiti nasad za još 200 stabala pa će onda biti gloga više za prodaju – kazao je P.Livak.

Kažimo još na kraju kako na OPG Livak ima i gospine trave, majčine dušice, stolisnika, mente…te drugih samoniklih ljekovitih biljki pa, ako navratite, domaćin će vas rado ponuditi ljekovitim čajem ili kakvim drugim pripravkom

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje