100 godina Anuge

U tijeku je najveći svjetski sajam hrane

Agrovijesti
Anuga ulaz sjever, 2019. Fotografija: Koelnmesse GmbH
Najveći svjetski sajam hrane Anuga 2019. održava se od 5. do 9. listopada. Ove godine Anuga obilježava velikih 100 godina svog doprinosa industriji. Organizatori očekuju da će stotu obljetnicu obilježiti postavljanjem novog rekorda s oko 7.500 izlagača iz 106 zemalja, a predviđaju da će na ovogodišnjoj Anugi cirkulirati 165.000 posjetitelja

Sve do 9. listopada, njemački Köln središte je međunarodne prehrambene industrije te industrije pića. Anuga 2019. ove godine obilježava velikih 100 godina svog doprinosa industriji. Organizatori očekuju da će stotu obljetnicu obilježiti postavljanjem novog rekorda s oko 7.500 izlagača iz 106 zemalja, a predviđaju da će na ovogodišnjoj Anugi cirkulirati 165.000 posjetitelja.

Anuga Trade Fair Halls 1957

Sajam se ove godine fokusirao na nove proizvode, inovativne trendove i koncepte usmjerene na budućnost. Poseban događaj, Anuga taste Innovation Show, zajedno s još dva prateća, Anuga Horizon 2050. i Anuga Trend Zone, održat će se na takozvanom Bulevaru inspiracije. Pravo je to mjesto za posjetitelje koji su zainteresirani za inovacije, nove proizvode te trendove na tržištu koji se očekuju u nadolazećim godinama, kažu iz Koelnmesse GmbH, organizatora sajma. U tom smislu, Anuga taste Innovation Show stoga ima važnu funkciju barometra trendova za kupce te inspiraciju za internacionalno poslovanje prehrambenog sektora. 

Biljne alternative

Ove godine u fokusu sajma su biljne alternative za meso i ribu. Povrh svega, bezmesni burgeri i kobasice na bazi proteina iz graška, širokog graha i riže kombinirani su sa sastojcima poput cikle, kokosovog ulja i kvinoje, a vrijedno je spomenuti i veganske kozice.

U tom kontekstu, proteini i alternativni izvori proteina - poput onih koji potječu od insekata - igraju važnu ulogu. Proteini su posebno popularni među sportašima i ljudima koji žele ostati u kondiciji i zdravi, jer podupiru mišićnu masu i pomažu u ravnoteži hormona. Asortiman proizvoda je u tom segmentu velik i širi se od probiotika, proteinima bogatih jogurta i deserta, burgerima od povrća, proteinskih prutića obogaćenih kolagenom do organskih kuglica dobivenih od kukaca ili hrenovki napravljenih od brašna od cvrčka.

Essento Bio Insect Balls, Stand: Essento Food AG, Halle 5.2 C010

Među sastojcima koji poprimaju novu interpretaciju je konoplja koja se koristi u limunadi, ledenom čaju, žvakaćim gumama, konopljinom kruhu s sjemenkama bundeve i sjemenkama konoplje ili kao smrznuti štapići konoplje i povrća. 

Kada govorimo o gotovim jelima, koncepti ready-to-go i ready-to-eat i dalje su vrlo atraktivni u današnje doba kada ljudi traže brze, zdrave grickalice i praktične obroke. U trendu su zdrava gotova jela s prirodnim aditivima, pametno osmišljena te održiva nova pakiranja - kruh punjen povrćem, kuglice od proteinskog graška s umakom, smrznuto voće na štapiću ili veganske lazanje pakirane u posudice napravljene od drvenih vlakana.

Štand Busti, Anuga Cilled & Fresh Food, Hala 5.1

Anuga je ove godine popratila i temu održivosti pa će se na sajmu prezentirati i sirevi u pakiranju od kompostirane celuloze, žvakaće gume bez plastike i novi organski jogurti napravljeni od indijskih oraščića. Industrija pića također se pokazala vrlo kreativnom pa će izdvojiti bocu za piće koja čistoj vodi daje aromu pomoću ugrađenog prstena s mirisom, koja će vjerojatno privući pažnju na sajmu. U segmentu smrznute hrane mogu se pronaći limenke kave, gin u boji tinte, sladoled umotan u tradicionalno japansko tijesto od rižinog brašna, kao i sladoled od malina i Chardonnay-a.

10 događanja pod jednim krovom

Najnovije trendove i potencijalna riješenja za budućnost, posjetitelji će pronaći i na ostalim posebnim i tematskim događanjima u sklopu Anuge, a sveukupno organizatori su najavili 10 posebnih događanja. Osim već navedenih, tu su Anuga Organic Market, Anuga Halal Market, Anuga Frozen Food, Anuga Meat, Anuga Culinary Concepts i ostali, a u sklopu tri kongresa koja će se održati na prostorima Anuge tematizirat će se aktualna pitanja u područjima internet trgovine, personaliziranu prehranu i nove tehnologije popust blockchaina i umjetne inteligencije.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje