Poljoprivredna razmjena sa Turskom

U Tursku izvozimo samo poljoprivredne sirovine - najviše uljarice. Izvezli smo robe za tek 5 milijuna eura

Agrovijesti
Recep Tayyip Erdogan Fotografija: Tim Brakemeier/dpa/DPA/PIXSELL
Hrvatska je prošle godine u Tursku izvezla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti od tek pet milijuna eura, dok je iz te zemlje uvoz iznosio 24 milijuna eura, odnosno deficit u razmjeni je iznosio 19 milijuna eura. U Tursku izvozimo samo poljoprivredne sirovine - najviše uljarice

Hrvatska je prošle godine u Tursku izvezla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti od tek pet milijuna eura, dok je iz te zemlje uvoz iznosio 24 milijuna eura, odnosno deficit u razmjeni je iznosio 19 milijuna eura.

Izvoz je rastao tri posto u odnosu na 2014. godinu dok je uvoz povećan za 43 posto. Od ukupno 1,54 milijardi eura koliko je prošle godine izvezeno poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, izvoz u Tursku činio je tek pet posto, a Turska je bila na 31 mjestu od svih izvoznih tržišta. Sa druge strane Turska je na 22 mjestu po uvozu roba u Hrvatsku, sa udjelom od 11 posto.

U delagaciji turskih poduzetnika predvođenih Predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom bit će i veliki broj predstavnika prehrambene industrije i tvrtki koje su zainteresirane za primjerice izvoz živih životinja (ovaca, koza), ali i da investiraju u stočarsku proizvodnju u Hrvatskoj. Osim što tursko tržište ima ogromne potrebe za mesom, velika je i potražnja za uljaricama, obzirom da je Turska najveći proizvođač biljnog ulja te ogromne količine izvezu na gotovo sva tržišta zemalja arapskog poluotoka.

Hrvatski izvoz u Tursku, prema podacima Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK, strašno oscilira. Dok smo 2012. godine izvezli skromnih milijun eura robe, već u 2013. godini izvoz je skočio na 10 milijuna eura, da bi potom bio ponovno prepolovljen. Upravo ove oscilacije u izvozu na tursko tržište potvrđuju da hrvatska poljoprivreda i prehrambena industrija nema razvijenu strategiju izvoza na ovo ogromno tržište, nego se trgovina odvija stihijski ovisno o količinama roba koje imamo viška ili se pojavi potreba za izvozom. Nema čvrstih trgovčakih veza niti ugovora koji bi nudile kontinuitet u izvozu i trgovini. 

Turska tržnica

Kada se uđe u analizu izvoznih roba, vidljivo je da preko polovice izvoza čine uljarice. Naime, prošle godine smo izvezli uljane repice za 1,3 milijuna erua, a isto toliko i soje, dok je na trećem mjestu sa 754.000 eura bio kukuruz, a potom ekstrakt slada – 480.000 eura. Vidljivo je kako se uglavnom izvoze sirovine i poluproizvodi te da nema jako hrvatskih brendova odnosno oni se izvoze u sporadičnim količinama.

Sa druge strane iz Turske smo prošle godine najviše uvozili orašaste plodove i to u vrijednosti od preko pet milijuna eura. Vrijednost uvoza kakao maslaca, masti i ulja je iznosila preko 4 milijuna eura, koliko je uvezeno i voća, a ogroman je i uvoz agruma – 2,2 milijuna eura. Među robama koje iz Turske stižu u Hrvatsku su o voće i povrće, ribe, voćni sokovi, grožđe, a zanimljivo je i da smo uvezli kruha, peciva i kolača u vrijednosti od preko pola milijuna eura. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje