Općina podržava malinare

U Ugljeviku moguća izgradnja velike hladnjače

Agrovijesti
Maline Fotografija: Pixabay
Agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća općine Ugljevik u protekloj godini razvijala je agrobiznis koji će biti prioritet u radu i ove godine, rekao je direktor ove agencije Milorad Јovičić

- U toku su razgovori sa vlasnikom regionalne mljekare Dule Duškom Cvijetinovićem o proširenju djelatnosti ove firme za preradu voća, a koji bi izgradili veliku hladnjaču kapaciteta 600 do 1.000 tona voća i povrća u Ugljeviku - rekao je Јovičić. On ističe da bi na taj način animirali poljoprivrednike, s naglaskom za uzgoj maline koja je unosna grana voćarstva, javio je RTRS.

- Vlasnicima zemljišta bi bio prezentiran uzgoj maline kao unosan posao, a kroz razne programe nabavili bi povoljno sadni materijal uz garantirain otkup - rekao je Јovičić.

U protekloj godini sedam poljoprivrednih proizvođača iz Ugljevika, posredstvom Agencije za razvoj malih i srednjih poduzeća općine Ugljevik, dobilo je plastenike u okviru projekta UNDP-a "Unapređenje poljoprivredne proizvodnje u zaštićenom prostoru".

"Plastenička proizvodnja se na terenu pokazala kao dobra, a svaki plastenik zapošljava dva poljoprivredna radnika. Drugi dio ovog projekta odnosi se na obuku poljoprivrednika kako da tokom cijele godine koriste plastenike", rekao je Јovičić.

Osim toga, Agencija je prošle godine zajedno sa firmom "Agron" iz Živinica posredovala u potpisivanju 30 ugovora za proizvodnju i otkup krastavaca karnišona.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje