U prvih deset mjeseci prodaja traktora veća za 138 posto

U Vinkovcima obavljen protupravni uvoz čak 208 traktora koji nisu po EU standardima?

Agrovijesti
Traktor s prikolicom Fotografija: Pixabay
Dominiković kaže kako je iz pregleda „Hrvatsko tržište: NOVI TRAKTORI 01.01.-31.10.2018. godine“ Promocije plus razvidno da je najveći broj (čak 208 komada odnosno 93 posto) registriran u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a gotovo svi registrirani traktori po tipovima ne zadovoljavaju ekološke standarde – norme pri uvozu u Europu pa samim time i u Hrvatsku.

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske (CVH), od 1. siječnja do 31. listopada ove godine registrirano je ukupno 1550 komada novih traktora. U ukupnom broju od 1550 komada uključeno je i 539 quadova – motora na četiri kotača koji se u RH registriraju (nitko ne zna zašto?) u kategoriji traktori. Kako oni nisu traktori mi ih u svojim analizama i podacima izostavljamo, komentirao je nove podatke o stanju na tržištu traktora dopredsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH i direktorom Poljoopskrbe Međunarodne trgovine, Franjo Dominković.

Podatak da je u Hrvatsku u spomenutom razdoblju ove godine novoregistrirano 1011 traktora predstavlja velik porast prodaje od čak 138 posto u odnosu na prošlu godinu ili čak 457 posto u istom razdoblju 2015. godine. Ali i u ovim podacima postoji jedan „hrvatski problem“. Naime, u popisu ukupno novoregistriranih traktora po proizvođačima u navedenom razdoblju uključeno je čak 224 Belarus traktora što je 28 puta više nego u istom razdoblju lani i preklani, otkrio nam je Dominković.

Franjo Dominković, direktor tvrtke Poljoopskrba međunarodna trgovina

Dominiković kaže kako je iz pregleda „Hrvatsko tržište: NOVI TRAKTORI 01.01.-31.10.2018. godine“ Promocije plus razvidno da je najveći broj (čak 208 komada odnosno 93 posto) registriran u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a gotovo svi registrirani traktori po tipovima ne zadovoljavaju ekološke standarde – norme pri uvozu u Europu pa samim time i u Hrvatsku.

„Naša dosadašnja saznanja upućuju na to da je najveći broj Belarus traktora nakon (nove) registracije u Hrvatskoj prodan dalje u Mađarsku. Ovaj protupravni uvoz u Hrvatsku (odnosno na zajedničko tržište EU) sigurno će po saznanjima kontrolnih organa u EU izazvati istragu, tvrdi Dominković.

Na upit koji je Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH uputili Centru za vozila Hrvatske o uočenim propustima pri uvozu Belarus traktora upućeni su na policiju jer se novi traktori (kao i automobili), kako im je objašnjeno, tehnički ne pregledavaju već o njima evidenciju, odnosno registraciju vodi Policija.

Dominković kaže kako je Udruga pozvala sve nadležne institucije da izvrše dodatnu istragu o ovom protupravnom uvozu, koji bi mogao našteti ugledu hrvatskih uvoznika i prodavatelja traktora i poljoprivredne mehanizacije, jer je ovaj način uvoza i daljnjeg reeksporta traktora koji ne ispunjavaju EU standarde na zajedničko tržište, zabranjen.

Mi podatke o prodaji traktora u Republici Hrvatskoj temeljimo na podacima stanica za tehnički pregled gdje su registrirani. Novoregistrirani traktori su oni koji su proizvedeni u godini prve registracije i koji nemaju više od 50 radnih sati, a rabljeni traktori su (oni koji su prvi puta registrirani!) pored navedena dva razloga i oni koji su bili registrirani u inozemstvu, dodaje.

Stari traktor
Kada se iz popisa novoregistriranih traktora izbaci spomenutih 208 traktora Belarus, koji su registrirani u Vinkovcima, proizlazi da je od početka godine do kraja listopada prodano 803 traktora što je 72 komada tj 9,85 posto više nego u 2017. godini, a čak 582 komada ili 2,63 puta više nego u istom razdoblju u 2015. godini.

Podaci pokazuju da je primjetan rast broja traktora manjih snaga (npr marke Goldoni, Ferrari, Labinprogres, Lamborghini, Same, Tafe..) što može biti rezultat poticajne mjere za male poljoprivrednike sa subvencijom u vrijednosti 15.000 eura, objašnjava Dominković.

U prodaji traktora većih snaga kod nekih brendova je zabilježen pad u odnosu na prošlu godinu (Deutz, Fendt, Ferguson, John Deere, Valtra), a kod dijela je ostvaren blagi porast (New Holland, Claas, Kubota, Landini, Steyr) za što postoji razloga, a najvažniji je u ovoj godini zastoj u korištenju potpora iz Mjere 4.1. za poljoprivrednu mehanizaciju.

Ipak kada se zna da se očekuje do kraja godine početak korištenja potpora iz natječaja za Mjeru 4.1.1. iz travnja ove godine ali i dobar urod jesenskih proizvoda u poljoprivredi što podiže prodaju traktora ali i druge mehanizacije i opreme i bez EU fondova za očekivati je da ćemo ove godine prodaja premašiti broj od 1000 komada novonabavljenih i novoregistriranih traktora u RH, zaključuje Dominković.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje