Sezona

U Vrgorcu za vikend počinje berba jagoda

Agrovijesti
Vrgoračke jagode Fotografija: Ivo Čagalj/PIXSELL
Na vrgoračkom području za vikend službeno počinje berba jagoda, a proizvođači najavljuju da već od idućeg tjedna na hrvatske tržnice stižu najkvalitetnije jagode u Europi, one vrgoračke.

Na području Vrgorca zasađeno je 1,5 milijun sadnica jagode, uglavnom sadnica talijanskog sortimenta, pogodnog za mediteranska područja. Uzgojom jagoda ondje se bavi oko 150 obitelji koje godišnje proizvedu od 60 do 80 vagona tog voća, piše HINA.  Iako se već danima na tržnicama i u trgovinama  nudi "vrgoračka jagoda", njena berba počinje tek danas, poručuju uzgajivači iz Vrgorca, nezadovoljni što se i ove godine uvozna nekvalitetna jagoda prodaje pod vrgoračku, dok je ista na vrgoračkim poljima još u cvatu i daleko od zrelog ploda.

"Pod vrgoračku jagodu prodaje se 'škart' iz Grčke , Italije i Španjolske, gdje jagoda ranije dozrijeva. Sad oni čiste polja i prodaju jeftino ostatke, koje naši nakupci preprodavaju, i onda u našim trgovinama možete naći tu jagodu po 6,99 kuna. Sramota je što se takav škart prodaje pod vrgoračku jagodu", rekao je Lujo Mihaljević, najveći proizvođač jagoda u polju Rastok.  "Jagoda na području Vrgorca dozrijeva uvijek krajem travnja, a početak berbe je 15. travnja, par dana je uranio zbog blage zime", kažu proizvođači iz sela Orah, čija će se jagoda naći na splitskom 'pazaru' ovaj vikend. 

Otkupna cijena prvih jagoda je oko 20 kuna po kilogramu, a organizirani otkup počinje u ponedjeljak 18. travnja, kad će tvrtka Agrofruktus u svom otkupnom centru zaprimati jagode s tri Vrgoračka polja, Rastok, Bunina i Jezero.

Prve jagode na području Vrgorca, u selu Orah posadio je 1974. poljoprivrednik Vojko Granić, a četrdeset godina kasnije, 2014., Vrgoračka jagoda dobila je zaštitu geografskog porijekla, status koji se priznaje na cijelom području Europske unije. Na vrgoračkom području za vikend službeno počinje berba jagoda, a proizvođači najavljuju da već od idućeg tjedna na hrvatske tržnice stižu najkvalitetnije jagode u Europi, one vrgoračke. Vrgoračka jagoda svojom kvalitetom se razlikuje od svih jagoda koje se prodaju na hrvatskom tržištu zbog idealnih prirodnih uvjeta uzgoja koje ima područje Vrgorca, a to su tri osnovna uvjeta za visokokvalitetnu jagodu: sastav tla, uglavnom crvenica, čista planinska voda za natapanje koju Vrgorac dobiva s okolnih planina, te veliki broj sunčanih dana u svibnju koji pogoduju dozrijevanju, a poznato je da u Vrgorcu u svibnju rijetko pada kiša, a broj sunčanih sati je iznadprosječan.

Udruga Vrgoračka jagoda osmislila je zaštitni logo i ambalažu za pakiranje, koja se primjenjuje otkad je proglašena zaštita geografskog porijekla.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje