Udruživanje proizvođača

U Vukovaru na "Uskrsnom doručku" predstavljeni tradicijski proizvodi OPG-ova

Agrovijesti
Tradicionalni uskrsni doručak u Slavoniji (svetenje) Fotografija: Tanja Pastuović Klaić, COOKam i guštam
Galić je najavio kako upravo kreće natječaj za izgradnju Agro-centra u Cerni u kojemu će, uz skladišne kapacitete u prvoj fazi, biti smješteni i sortirnica, pakirnica i hladnjača, što će pridonijeti kvaliteti, kvantiteti i konkurentnosti ovdašnjih proizvoda. S Agro-klasterom surađuje oko 150 OPG-ova s oko 160 artikala

U vukovarskoj palači "Srijem" u ponedjeljak je održan "Uskrsni doručak" na kojemu su, u organizaciji Vukovarsko-srijemske županije i županijskog Agro-klastera, predstavljeni tradicijski proizvodi te županije kao potpora proizvodnji i okupljanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG ) te plasiranju njihovih proizvoda.

 Župan Božo Galić kazao je kako županija ovu manifestaciju, na kojoj se predstavilo desetak OPG-ova s uglavnom tradicionalnim proizvodima koji se redovito nalaze na blagdanskom uskrsnom stolu, već drugu godinu organizira upravo kako bi pomogla poljoprivrednim proizvođačima u njihovu okupljanju i plasiranju proizvoda.

 Istaknuo je i stalna nastojanja da se s istočnoslavonskim proizvođačima, koji raspolažu sa sve kvalitetnijim i konkurentnijim proizvodima od kojih neki zadovoljavaju i potrebne količine proizvoda, povežu i oni iz jadranskih županija.

 Galić je najavio kako upravo kreće natječaj za izgradnju Agro-centra u Cerni u kojemu će, uz skladišne kapacitete u prvoj fazi, biti smješteni i sortirnica, pakirnica i hladnjača, što će pridonijeti kvaliteti, kvantiteti i konkurentnosti ovdašnjih proizvoda.

S Agro-klasterom surađuje oko 150 OPG-ova s oko 160 artikala

Direktor Agro-klastera Zdenko Podolar rekao je kako su u ovih godinu dana od pokretanja i intenziviranja aktivnosti klastera ostvareni brojni ciljevi - okupljeno je i organizirano 50-tak poljoprivrednih proizvođača u šest granskih klastera, a s Agro-klasterom suradnju je ostvarilo oko 150 OPG-ova koji tržištu nude oko 160 artikala.

 "Otvorena je komunikacija s hotelijerima, ugostiteljima, trgovcima, kao i poduzećima, a ozbiljno se razgovara s potencijalnim kupcima, hotelima i restoranima u jadranskim županijama o plasmanu vukovarsko-srijemskih proizvoda“, rekao je Podolar.

 Upozorio je kako određeni problem predstavlja kontinuirano osiguravanje proizvoda, no u proizvodnji svježeg i suhog mesa, kao i sireva, vina i meda kontinuitet, količina, kvaliteta te konkurentnost nisu nikakav problem. Svakako potrebnim smatra proizvodnju dostatnih količina artikala, kako bi razgovori o plasmanu na Jadran i povezivanju zelene i plave Hrvatske bili olakšani i konkretizirani.

Agro-centar i jaja iz slobodnog uzgoja kao motor razvoja poljoprivredne proizvodnje 

 Velika su očekivanja od budućega Agro-centra, inače županijskog projekta, ali i od projekta proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja, što bi mogli biti svojevrsni motori daljnjeg razvoja poljoprivredne proizvodnje.

 I pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić istaknuo je da pozitivno ozračje među poljoprivrednim proizvođačima raste, a mnogi su od njih prepoznali mogućnosti organiziranja boljih tržnih lanaca i kratkih tržnih lanaca gdje su proizvođači sigurniji i dohodovniji.

 "Brendiranje i snaženje vukovarsko-srijemskih proizvoda daje prve rezultate, odaziv potencijalnih kupaca izvan prostora Slavonije je sve veći i to je jako dobro", zaključio je Matić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje