EN PRIMEUR 2018

U Zagreb s novom berbom stiže 57 istarskih vinara

Agrovijesti
En primeur Malvazija Fotografija: Agrobiz
Vinistra će sljedećeg ponedjeljka, 12. veljače, u zagrebačkom hotelu Esplanade tradicionalno predstaviti malvazije iz 2017. Istrijanima će se ove godine pridružiti nekoliko proizvođača žlahtine i autohtonih sorti Bregovite Hrvatske

Iako je kušanje vina aktualne berbe početkom godine poznata francuska tradicija, na domaćoj vinskoj sceni već sedam godina svake veljače predstavljaju se najnovije malvazije. Ovogodišnji En primeur održat će se 12. veljače u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Iz Istre se očekuje oko 57 proizvođača malvazije, proizvođači istarskih sireva - Latus i Špin, maslinovog ulja – OL Istria, a njima će se ove godine priključiti nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak proizvođača autohtonih sorti Bregovite Hrvatske. U čast Francuskoj od koje je ovaj vinski običaj preuzet, manifestacija nosi ime En primeur i predstavlja aktualnu berbu koja je još u bačvama, pa je kupci kušaju u ranoj fazi i investiraju u vina koja im se svide.

„Tradicionalno, od 13 do 16 sati degustacija je rezervirana isključivo za profesionalce - ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka i one čiji je posao vezan uz vino, a od 16 do 19 sati u aktualnoj berbi moći će uživati šira javnost. Iako je ulaz slobodan moguć je jedino uz pozivnicu ili prethodnu prijavu na web stranicu Vinistre“, istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre - udruge vinara i vinogradara Istre, koja je uz Udruženje vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori organizator manifestacije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje