Opasni alergen

U Zagrebu pojačana koncentracija peluda ambrozije, kreće uklanjanje

Agrovijesti
Fotografija:
Prijavu pojave ambrozije građani mogu podnijeti putem Gradskog ureda za zdravstvo, Odjel zdravstvene ekologije na e-mail zdravstvena-ekologija@zagreb.hr i na tel 01/6585-325.

Gradski ured za zdravstvo i ove godine provodi projekt "Zagreb bez ambrozije" s ciljem podizanja svijesti građana o potrebi suzbijanja i iskorjenjivanja ove štetne, invazivne, korovne biljke. Ambrozija je najpoznatija invazivna korovna biljka zbog negativnoga učinka na ljudsko zdravlje jer njezina pelud predstavlja najjači poznati alergen današnjice.

Ovisno o godini, zastupljenost peluda ambrozije u Zagrebu iznosi oko 11,5% od ukupnoga peludnoga spektra. Ambrozija je biljka ljeta čiji pelud prevladava u zraku tijekom kolovoza i rujna. Ove godine prva peludna zrnca ambrozije zabilježena su 28. srpnja. Krajem kolovoza ili početkom rujna koncentracija peluda u zraku doseže maksimalne vrijednosti.

Zbog toga Grad Zagreb poziva građane, posebice one kojima ambrozija izaziva alergijske reakcije, da redovito prate alergijski semafor i bioprognozu na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i sukladno tome organiziraju. Besplatno mogu preuzeti i mobilnu aplikaciju Peludna prognoza.

Obveza uklanjanja ambrozije je propisana Naredbom o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije, Gradskom Odlukom o komunalnom redu te Odlukom o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje poljoprivrednih rudina, naglašavaju iz Gadskog ureda za zdravstvo. Prijavu pojave ambrozije građani mogu podnijeti putem Gradskog ureda za zdravstvo, Odjel zdravstvene ekologije na e-mail zdravstvena-ekologija@zagreb.hr i na tel 01/6585-325.