Učenici poduzetnici

Učenici sami proizvode gljive

Agrovijesti
Uzgoj gljiva Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL
U Poljoprivrednoj školi "Radoš Jovanović-Selja" u Prokuplju, Srbija, ove školske godine pokrenuli su proizvodnju i uzgoj gljiva. Tridesetak učenika koji se školuju za poljoprivrednog tehničara i pekara u sklopu izvannastavnih aktivnosti sudjeluju u svim fazama proizvodnje.

Učenici tvrde da je ovo novo iskustvo za njih da mnogi planiraju i da nakon završenog školovanja nastaviti baviti se uzgojem gljiva, piše Blic. - Od samog početka sam uključen u proizvodnju i uzgoj gljiva, što mi je dalo ideju da nakon završenog školovanja i sam započnem privatni posao. Ovdje stječem neophodno iskustvo, tako da će mi biti mnogo lakše jer sam savladao čitav proces proizvodnje, od početka do kraja – tvrdi Jovan Jovanović učenik četvrtog razreda prehrambenog smjera.

Dodaje da se u školi uzgaja sorta bukovača i da je uzgoj gljiva vrlo isplativa. Sa njim se slaže i školski prijatelj Stefan Šaćirović. – Spojili smo lijepo i korisno. Sve ovo je nešto novo za nas i osim što smo pokrenuli proizvodnju gljiva, svi se dobro družimo i zabavljamo. Većina nas je zavoljela sve ovo jer je isplativo, a nije toliko teško za posao – dodaje Šaćirović.

Profesorica prehrambene grupe predmeta Tatjana Ranđelović podsjećaje da je škola u ranijem razdoblju već proizvodila jestive gljive i da je samo obnovljena proizvodnja. - Mi smo stručna škola i htjeli smo djecu naučiti nešto što će im koristiti i čime će moći i privatno baviti. Spojili smo teoriju i praksu i rezultati su vidljivi. Pokušavamo razviti poduzetnički duh kako bi se đaci osposobili da sami mogu krenuti sa proizvodnjom gljiva, koja je jako tražena na tržištu i financijski isplativa - kaže Ranđelović.

Naglašava da interes za ovaj dio nastave kod učenika izuzetno velik, baš kao i za obuku u školskoj pekari, gdje učenici pekarskog smjera stiču neophodna praktična znanja i vještine ovog zanata.  Za uzgoj bukovače, prema riječima nadležnih u školi nisu potrebni neki posebni uvijeti kako bi se uspješno proizvela. – Za uzgoj bukovača je potrebna slama, voda, kreč, micelij bukovače i plastična vreća. Proces počinje topljenjem slame u vodi u kojoj je dodat kreč. Nakon 24 sata se vadi iz vode i kreće proces sadnje. U plastičnu se vreću stavlja naizmjenično slama i micelij i nakon toga se prati vlažnost, temperatura i čeka se da gljive niknu, a prva berba se obavlja već nakon mjesec do dva – pojašnjava profesorica.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje