PROIZVOĐAČI ZABRINUTI

Udruga 'Neretvanska mladež' traži ograničenje uvoza određenih proizvoda

Agrovijesti
Fotografija:
Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" poziva na donošenje mjera ograničavanja uvoza lubenica i drugih poljoprivrednih proizvoda zbog neizvjesne turističke sezone

Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" uputila je dopis Državnom inspektoratu Republike Hrvatske, Hrvatskoj gospodarskoj komori, Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu gospodarstva, u kojem zbog zatvaranja tržnica i štandova izražava zabrinutost za plasman jagoda.

Također, izražavaju zabrinutost zbog plasmana cjelovitog uroda poljoprivrdenih proizvoda. 

"U dolini Neretve u proizvodnji je uz cca 30 Ha plasteničke proizvodnje, i nemale proizvodnje jagoda, svake godine 200-250 Ha lubenice, kao glavne proljetno-ljetne kulture, koja se bere od 25.06. - 15.08. Većina se obere u periodu 01.-20.7. Ukupan urod kreće se oko 10.000 tona. Turistička sezona će vjerojatno biti loša. Ukoliko ne bude uvoza, ne bi trebalo biti problema, ali po trenutnoj situaciji, gdje je već albanski mladi kupus i srpski bijeli u centrima, za očekivati je i veliki uvoz lubenice, ne samo iz Albanije nego i iz drugih zemalja. Svake godine, u vrijeme berbe lubenica u dolini Neretve, imamo veliki uvoz lubenica, prije svega iz Albanije, Crne Gore i Makedonije", stoji u njihovom dopisu.

Zbog toga u Udruzi smatraju smatraju vrlo važnim eliminirati uvoz lubenice u periodu od 20.06. te mole Državni inspektorat da izradi plan i program rada, koji će za cilj imati smanjenje ili ograničenje uvoza poljoprivrednih proizvoda kojih domaći proizvođači imaju u
proizvodnji.

Udruga moli Državni inspektorat i da u skladu sa svojim mogućnostima, otvori prostor domaćim proizvođačima jagode zbog berbe koja počinje idućeg tjedna. 

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, 2019. godine je u Hrvatskoj proizvedeno 7,387 tona lubenica manje nego 2018. godine.